Nincs tanú

A közszolgálati tévé a múlt hónapban feltárta, hogy:
more than two thirds of 7-Eleven’s 225 Australian stores had payroll compliance issues, with claims many franchisees would face financial ruin if staff were paid correctly.
. . . vagyis a 7-Eleven nevű bolthálózat 225 boltjában találtak bizonyos fizetési rendellenességeket. A boltok alulfizették és túldolgoztatták az alkalmazott külföldi diákokat.

A legközelebbi 7 - 11 bolt

A legközelebbi 7 – 11 bolt

Nem elég, hogy nem buktak le, hanem a számonkérésük is reménytelen, mert az a diák, aki előáll a panaszával, attól a Bevándorlási Hivatal elveszi a vízumot és kidobja az országból.  A bevándorlási szabályzat szerint a diák a hibás, hiszen heti 40 órában alkalmazták őket, pedig csak heti 20 órányi munkát vállalhatnak. A diákokat képviselő ügyvédi iroda azt kéri a miniszterelnöktől, hogy adjon amnesztiát a diákoknak, mert így senki nem mer majd tanúskodni.
We’re talking about potentially thousands of workers who have been underpaid; this is one of the greatest employment law scandals in this country’s history. They’re very scared about being deported
Munkások ezrei lehettek alulfizetve. Félnek panaszkodni, mert attól tartanak, hogy deportálják őket. Ez az ország történelmének legnagyobb munkaügyi botránya. – mondta Giri Sivaraman ügyvéd.

Az ügyvéd azt is elmondta, hogy ezek az emberek nem bíznak a jogrendszerben. Hát ez nagy hiba. Abban meg lehet bízni. Gyorsan és biztosan elveszik majd tőlük a vízumot és mehetnek. Működik itt a jogrend! Semmi hiba nincs abban.

Tegyük hozzá, hogy erre a bolthálózatra azért figyelt fel a sajtó, mert nagy. Sok-sok kis bolt ugyanezt műveli. A jelenség tehát többször ekkora, mint amennyit eddig feltártak belőle.

http://www.abc.net.au/news/2015-09-21/7-eleven-workers-need-visa-protection-for-speaking-out/6792200

Standard