Fizetni a szponzorálásért?

15-én előterjesztették az új törvényt, most már csak meg kell szavazni: Aki szponzorálásért fizet, vagy pénzt fogad el, az kemény büntetést kaphat.

https://www.comlaw.gov.au/Details/C2015B00155

Nyilván az ilyen eseteket akarják megakadályozni, mint ez is:

50 000 dollár

Egy viktóriai polgári bíróság úgy ítélt, hogy  vissza a pénzt! Na, de milyen pénzt? Hát a törvénytelen szponzorálás díját.

Egy Ausztráliában tanuló indiai diák 45 ezer dollárt fizetett egy indiai származású autószerelőnek Geelong városban, hogy az szponzorálja őt egy jó munkára. Az autószerelő valamiért nem tudta vagy nem akarta megcsinálni a szponzorálást, de a pénzt sem akarta visszaadni. Arra hivatkozott, hogy egy törvénytelenséget akartak elkövetni ketten, ő és a diák. Be akarták csapni a Bevándorlási Hivatalt.

A bíró el is hitte ezt neki, de úgy ítélt, hogy a pénzt mégis vissza kell fizetni. Plusz a kamat. Így egy kicsivel több, mint 50 ezer dollár.

Ezennel hivatalos: ennyi a törvénytelen szponzorálás díja. Nem kell hát találgatnunk!

Ebben az ócska pajtában működött az autószerelő-műhely. Rosszul mehetett neki, mert a Google szerint már valami más van a helyén.

http://www.austlii.edu.au/au/cases/vic/VCAT/2014/1389.html

457-es titkok

A munkaügyi felügyelő (Fair Work Ombudsman) hivatala 1800 olyan munkavállalót nyomozott le, aki 457-es vízumon van itt. Ez csak egy minta, mert összesen 200 ezren vannak itt ezen az ideiglenes munkavállalói vízumon. Az adatok szerkesztés előtt nyilvánosságra kerültek valahogy. Nézzük mit mondanak!
The audit, which involves less than 1 per cent of the 200,000 foreign workers in Australia, raises concerns over 40 per cent of 457 visa holders,

For example, a restaurant called Goa Indian Fusion on Queensland’s Gold Coast has five staff on 457 visas. The Gold Coast has a youth unemployment rate of 16.5 per cent.

A cikk egyik példája: indiai étterem az Aranyparton 5 főt alkalmaz 457-es vízummal, holott azon a környéken a fiatalkorúak munkanélkülisége 16,5%-os.
A szakszervezeti vezető szerint:
“A system that can be abused this badly is a system that is not working,”
Az a rendszer, amivel így vissza lehet élni, az nem működik.

surface19116

 

A számok azt mutatják, hogy nagyon nagy a szabálysértési arány.

Mit találtak? hány esetben? %-ban
már nem dolgozik a szponzornál 338 18.78
nem kapja meg a kötelező minimumot 142 7.89
nem kapja meg a kötelező minimumot és a beosztása sem megfelelő 83 4.61
a beosztása nem megfelelő 80 4.44
nem találták meg a szponzort 76 4.22
nincs infó a szponzorról 6 0.33
nincs probléma 1082 60.11

Szerintem a 60%-os zöld rész nem azt jelenti, hogy nincs probléma, hanem azt, hogy nem nyomoztak elég alaposan.

http://www.smh.com.au/federal-politics/political-news/leaked-report-raises-concerns-over-457-visa-20141018-117wfc.html

2. rész

Most jött egy telefon egy 457-esen lévőtől. Részletesen elmondta a munkaügyi helyzetét. Felháborító, hogy milyen csapdában van, pusztán azért, mert nem vállalhat szabadon munkát, hanem le van kötve a munkáltatóhoz. Évente kb. 30 ezer dollárt veszít ezen. Nem csak úgy veszít, hogy nem keresi meg, hanem megkeresi, aztán elveszti.
Végiggondoltam a helyzetet és megállapítottam, hogy az ombucmanó semmi kifogást nem talált volna benne, mert az egész, úgy ahogy van, teljesen törvényes és szabályos. A fentebbi ábrán a sötétzöld részbe esik, ez egy pillanatig nem kétséges. Én valahogy mégis rosszul érzem magam az egésztől, és itt most  egy jó vaskos cigány átkozódás következik.

Már megint a 457-es

Ezzel a 457-es vízummal (szponzorált ideiglenes lakos munkavállaló) állandóan baj van. Hol itt, hol ott derülnek ki a tömeges csalások. A miniszter megint vizsgálatot rendelt el. Ez alkalommal független szakértők néznek bele a szabályokba és a mögöttük fortyogó valóságba. Kíváncsian várjuk a vizsgálat eredményét. Mivel hozzászólásokra is lehetőség van, ezért máris – az első 4 hozzászólásból – jó dolgokat lehet kimazsolázni:

the pathway to residency of 457 visas should be cancelled immediately, I see so many people on 457 faking their applications. They need to pay more then 50,000 dollars dodgy employers(I would say these 457 applicants are actually the “employers”), and once these 457 applicants get the 457 visas, some of them turn up in the construction sites doing plaster jobs as “mechanics” , some are doing bookkeeper job as “accountants”, and some are doing kitchen hand jobs as “cooks” etc. A friend of mine told me that her friend could not come to her shop to work for a short time and said” I have to return to my 457 employer’s workplace for a short time as DIBP is getting tough on 457 fraud, but I’ll be back soon because I know it won’t last long “.
Azt írja egy bizonyos Tim, hogy: A 457-esről állandó lakosira vezető ösvényt azonnal be kéne zárni. Sok embert látok 457-esen, akik hamis pályázatot adtak be. Csak 50 000 dollárt lepengettek egy kamu munkáltatónak és amint megkapták a 457-est, azonnal elmentek valami alacsonyabb szintű munkára, pl. a gépszerelők gipszkartonoznak, a könyvelők adatbevitelt csinálnak, a szakácsok meg mosogatnak. Egy barátom említette, hogy a barátja nem tud most munkába jönni, mert vissza kellett térnie a 457-es szponzorhoz, ugyanis a Bevándorlási Hivatal éppen ellenőrzést tart. De hamarosan vége és jöhet vissza dolgozni.

forrás

Standard