Gyorsan fogy

A kenguru mancsáról elnevezett őshonos ausztrál virág

A kenguru mancsáról elnevezett őshonos ausztrál virág

Bizonyos szakmák keretszámai sokkal gyorsabban betelnek, mint a többi. A magyarázat az, hogy ezeket tanulják az Ausztráliában lévő külföldi diákok. Túl sokan.

Ezek a szakmák teltek be a tavalyi pénzügyi év vége előtt, vagyis 2015. július 1. előtt valamikor (dátum nincs):
Occupation ceiling for

  • ICT Business and Systems Analysts (ANZSCO 2611),
  • Accountants (ANZSCO 2211) and
  • Software and Applications Programmers (ANZSCO 2613)

has been reached and no further invitations will be issued for this occupation for the Skilled – Independent (subclass 189) and Skilled – Regional provisional (subclass 489) until the next financial year.
Az új pénzügyi évre érvényes közlemény – szintén dátum nélkül – ez:
Due to high levels of demand, the below three occupation groups will be subject to pro rata arrangements to ensure availability of invitations across the programme year:

  • ICT Business and System Analysts
  • Software and Applications Programmers
  • Accountants


Vagyis: tekintettel a nagy keresletre, a felsorolt szakmákra szóló helyeket a pénzügyi év során egyenletesen osztják majd ki.

Na, erre mit léptek a diákok? Megrohanták a külső- és belső ellenőri (Auditor) szakmát. Ezek is könyvelői dolgok, csak más a nevük. Erre nem vonatkozott a havonkénti kiadagolás. Ez természetes, a Bevándorlási Hivatalban ilyen emberek ülnek fontos döntéshozó posztokon, akik nem is igazán értenek ahhoz, amit csinálnak.

Most volt a szeptemberi húzás és a kalapból mind elfogytak az ellenőri szakmák. A fogyás üteméből kiszámíthatjuk, hogy mekkora a túlkínálat könyvelőből: júliusban 300-an mentek át ellenőrnek, augusztusban 310-en, de szeptemberre már legalább 400-an. Azért legalább, mert elérték az 1000-es keretszámot és az betelt. Azt nem tudhatjuk, hogy hányan maradtak ki. A számunkra fontos infó, az titok.

A könyvelői szakmát más módon osztják, ott havonta van egy plafon: 210. Azt el is érik. Nem tudhatjuk, hogy hányan maradtak ki. Legyen mondjuk 100.  Ugyanakkor legalább 400-an próbálkoztak az ellenőri szakmával szeptemberben. Októberben ez már nem lesz, hiszen betelt, de mi nyugodtan megsaccolhatjuk, hogy további 400-an szívesen bejutnának. De csak 210 könyvelői hely lesz. Szerintem ez legalább háromszor akkora  létszám, mint ahány hely lesz. De az is lehet, hogy négyszeres.

Most a Bevándorlási keretszámok táblázatot kibővítettem a sorsolási adatokkal. Sokan kérdezik, hogy milyen szakmát érdemes tanulni, hogy bevándorolhassanak. Tessék, a kétkezi szakmák keretszámai még nagyon messze vannak a feltöltődéstől.  Jó böngészést!

http://tinyurl.com/pfvxltg

Standard