Diákok 8 dollárért

A legnagyobb sydney-i lap, a Sydney Morning Herald újságírója Ausztráliában tanuló külföldi diákokkal beszélt egy nyelviskolában. Egy tucatnyi diák elmondta, hogy 9 dolláros órabérért dolgoznak, de tudnak olyanokról is akik csak 8-ért. Egy fiatal olasz diák azt mondta, hogy heti 70 órát dolgozik egy kávézóban és egy étteremben, plusz napi négy órát az iskolában is eltölt. (Biztosan alszik.)

– Mi mást tehetnék? Dolgoznom kell, hogy megéljek. Tudom, hogy illegális (mert a külföldi diákok csak heti 20 órát dolgozhatnak), de ha kevesebbet dolgozom, nem élek meg.

Egy jogsegélyszolgálat vezetője elmondta, hogy a diákok hozzá fordulnak panasszal. A munkáltatójuk azzal fenyegeti őket, hogy feljelenti a Bevándorlási Hivatalnál azt, aki panaszkodni merészel és akkor majd kitoloncolják.

Thomson Ch’ng, a Külföldi Diákok Tanácsának elnöke szerint a probléma mindennapos és sok diák van elkeserítő helyzetben.

It is too common to the point where everyone thinks it is OK

Már egészen közel vagyunk ahhoz a helyzethez, hogy mindenki úgy hiszi, hogy ez így van rendjén. A kormány és az oktatás arra biztatja a külföldi diákokat, hogy jöjjenek csak Ausztráliába tanulni, de ez csak ront a helyzeten, mert egyre több munkahely kéne nekik, de az meg nincs elég.

Jason Stewart, aki angolt tanít a diákoknak, azt mondja, hogy a legtöbb diák többet dolgozik, mint a megengedett heti 20 óra, de hát nem lehet megélni heti 200 dollárból. Nem elégedettek, de úgy látják, hogy nincs más választásuk.

http://www.smh.com.au/national/education/international-students-forced-to-work-for-just-8-an-hour-20150117-12rwuo.html

Standard