Jobbágyság?

Az ausztrál közszolgálati, az ABC újságírója tényfeltáró cikket írt a 457-es vízumon lévők sorsáról, amit egyenesen jobbágysorsnak nevezett. Szerinte jobbágysors, szerintem rabszolgasors. Amint a cikkből kiderül, némelyek sorsa inkább a gályarabsághoz hasonlítható.

Egy bizonyos Nguyen – vietnami családnév, kb. olyan gyakori, mint a magyarban a Nagy – elpanaszolta, hogy szakácsnak vették fel, arra az állásra szponzorálták, de valójában részidős takarítási munkát adtak neki és a kötelező évi 53 ezer AUD bruttót sem kapta meg. 5 hónap után megelégelte és követelőzni kezdett, mire kirúgták.

A bevándorlási ügynöknek 10 000 dollárt fizetett a vízum elintézése fejében és további 10 000-et a munkahelyért. Két év munka után állandó lakosi vízumot is elintézne majd neki, azt is 10 000-ért.

A saját nemzetiség kizsákmányolása az általános. Mr. Nguyen az ügynök hirdetését a helyi vietnami nyelvű újságban találta.

Dr Selvaraj Velayutham (indiai név) 40 indiai származású 457-es vízumost kérdezett ki a tudományos felmérése számára. Úgy találta, hogy az infótech iparban dolgozók hellyel-közel azt a bért kapják, mint az ausztrál kollégáik, de a gyáriparban, az építőiparban és a vendéglátásban dolgozók helyzete sokkal rosszabb.

A vendéglőkben dolgozók tipikusan napi 15 órákat dolgoznak, hetente hét napban. Ezzel sem keresnek többet, mint a minimálbér.

Külön kiemel egy indiai munkást, akit a munkáltatója elküldött Indiába, hogy felszerelést vegyen az étterem számára, aminek az árát aztán nem térítette meg neki. Mikor nagyon követelőzött, akkor újra elküldte Indiába, de ez alkalommal feljelentette a Bevándorlási Hivatalnál is, amire visszavonták a vízumát és a szerencsétlen flótást ezzel kizárták Ausztráliából.

Az újságíró azt is megkérdezi, hogy ha egy egyetemi kutató ilyen könnyen rátalál ezekre a visszásságokra, akkor hogy-hogy a Bevándorlási Hivatal nem talál rá.

Jaj, hát azért nem, mert a hivatal elől a kiszolgáltatott munkavállaló eltitkolja ezeket, hiszen ha fény derülne rá, akkor az ő vízumát vennék el. A munkáltató maradna, őt meg elzavarnák Ausztráliából.

 

http://www.abc.net.au/news/2013-09-06/27king-of-visas27-a-road-to-serfdom-for-many/4941980

Standard