Szakszervezeti kifogások

A szakszervezeti szövetség (ACTU) megadta a választ a Bevándorlási Hivatal felvetésére. A hivatali terv az, hogy a 400-as vízumalosztály-csoport feltételein könnyítenének. A szakszervezetek szerint ez egy szűk látókörű hozzáállás, mert csak az új vízumfajták megteremtéséről szól, aminek az lenne az eredménye, hogy az ausztrál munkások védelmét figyelmen kívül hagynák és csak tovább növelnék az ideiglenes munkavállalói vízumokon itt tartózkodók számát. 2014 szeptemberi adatok szerint 1,112 millió ideiglenes vízumon lévő van itt, a túlnyomó többség munkavállalási joggal is rendelkezik. Ez évi 2,6%-os létszámnövekedés.

A felvetésben nem szerepel, hogy miért is lenne szükség új vízumtípusokra.

Hibás minden olyan intézkedés, ami  a munkaerő-piaci felmérést elhagyná a szponzorálásból. (Magyarul: az állást meg kell előbb hirdetni, hátha van rá ausztrál jelentkező.)

the paper has focused narrowly on creating new visa types, such as the proposed new short-term mobility visa, that would only reduce protections and safeguards for Australian and overseas workers, and increase even further the size of the temporary visa workforce in Australia. At September 2014, there were 1.112 million temporary visa holders in Australia, an increase of over 28,000 or 2.6% in just one year, and most had work rights.

Furthermore, the paper fails to make the case for why this and other new visas are needed at this time.

Any proposals to remove or undermine labour market testing requirements in work visa programs should be comprehensively rejected.

Amikor a munkaerőpiaci felmérést 2013-ban újra bevezették, a 457-es vízumra kijelölések száma 50%-kal esett  az ápoló szakmában és 46%-kal a gépészetben. Az ausztrálok gazdasági növekedést akarnak, tisztességes bérekkel és a szakképzés támogatásával, nem pedig egy kiskaput a vállalatok számára, amin át külföldieket hozhatnak be és ezzel kikerülhetik az ausztrál munkásokat és az egyetemekről kikerült végzősöket.

when the rules were tougher when labour market testing was introduced in 2013 the number of 457 visa nominations fell by 50% in nursing and 46% in engineering. He believes that Australians want a plan for economic growth that will create good jobs with decent wages and strong investment in skills and training, not a plan to make it easier for companies to bypass Australian workers, university graduates and apprentices.

 

http://www.actu.org.au/Publications/Submissions/ACTUsubmissiontothereviewofskilledmigrationand400seriesvisaprograms.aspx

Standard