Felülvizsgálat!

 

Bennszülött zenész a turistáknak játszik a Kék-hegyekben

A Bevándorlási Hivatal felülvizsgálja a munkáltató- szponzorálta vízumokat. E célból egy vita-indítót tett közé. Ebből vettem ki néhány részletet.

– make it easier for certain skilled temporary visa holders, such as people living and working in Australia on a Temporary Business (Long Stay) subclass 457 visa, to be sponsored for permanent residence after they have worked for the employer for several years and will continue to do so after the permanent residence visa is granted

Meg kéne könnyíteni a 457-esen (szakképzett, ideiglenes, munkáltató szponzorálta) vízumon lévőknek, hogy állandó lakosi vízumra jelentkezzenek, miután néhány évet a szponzornak dolgoztak és az állandó lakosi megszerzése után is neki fognak majd dolgozni. {Később kiderül, hogyan is gondolják ezt.}

A munkáltatók most is szponzorálhatják állandó lakosira a 457-esek egy részét – nem minden foglalkozást – de hát éppen az a baj, hogy nem akarják szponzorálni őket, mert akkor elvesztenék azt a különleges hatalmat, amit a rabszolgatartó gyakorol a rabszolgák fölött. Hát ez teljesen szembe menne a brit hagyományokkal. Mi lesz itt! Ausztrália?

will reduce bureaucratic red-tape for employers, as well as make the visa process easier to understand for employers and visa applicants

Csökkentené a bürokratikus huza-vonát – de szigorúan csak a munkáltatók számára – és az egész vízum-procedúrát érthetőbbé tenné a munkáltatók és a vízum-pályázók részére.

Mi van már itt? A bevándorlási hivatal egyik munkatársa bürokratikus huza-vonának (bureaucratic red-tape) nevezi a hivatali eljárást? Még szerencse, hogy csak az ausztrál munkáltatók számára csökkentené, a vízum-pályázó számára nem. Így már egészen megnyugtató!

How can the government ensure that employer sponsored migrants perform well in the labour market and are not exploited? For example, what is the role for English language requirements, skills assessments, salary thresholds and age restrictions?

Milyen módon tudna tudná a kormány felmérni azt, hogy a szponzorált bevándorlók valóban jól teljesítenek-e a munka-erőpiacon és nem zsákmányolják ki őket? Például az angoltudásuk, a szakképzettségük elismertsége és a minimálisan előírt fizetésük, valamint az életkori korlátok megfelelőek-e?

The review will consider ways to facilitate the transition of temporary skilled visa holders to permanent residence through the ENS and RSMS programs, including through a consolidated subclass 457 and ENS occupation list. Over time, variations between the temporary and permanent employer sponsored occupation lists have occurred and are now problematic for the smooth transition of subclass 457 visa holders to permanent residence through the ENS.

A jelenlegi rendszerben a 457-esek szakmai listája jóval bővebb, mint az ENS szakmai listája, az ENSOL. Előfordul, hogy egy 457-esen itt lévő nem is szponzorálható állandóra, mert a szakmája nincs rajta az ENSOL-on. Ha a két lista megegyezne, akkor ez a kérdés megoldódna. Különösen problémás azoknak a 457-eseknek a helyzete, akik olyan időszakban jelentkeztek ideiglenes lakosira, amikor a szakmájuk még mindkét listán rajta volt, aztán az idő múltával az ENSOL-ról levették. A továbblépést ezzel elzárták előlük. {Ha valaki jól ismeri az ausztrál bevándorlási törvényt és a bevándorlási szabályzatot, az tudja, hogy ez teljesen természetes dolog. A 457-es és az ENS között ugyanis semmi kapcsolat nincs. A 457-es nem az ENS felé vezető lépcsőfok. Ez csak a gyakorlatban van így, a törvény merev logikája szerint nem.}

Bennszülött totemoszlopok egy városi parkban. Kamu az egész, a bennszülöttek nem állítottak totemoszlopokat! De azért jól mutatnak, nem?

 

The review will consider whether the current English language standards for the ENS and RSMS support the overall aims of building self-reliance,

Vajon az ENS esetében megkövetelt 5-ös és az RSMS esetében megkövetelt 4,5-ös nyelvtudás elegendő-e az önállósághoz?

The review will consider the impact of the current age threshold against the background of the subclass 457 program which has no age requirement.

Életkor: A 457-esnek nincs korhatára. Ez milyen következményekhez vezet?

The review will consider replacing the current paper-based lodgement process with full electronic lodgement. The employer sponsored programs will intersect with the fully electronic SkillSelect, from 1 July 2012.

Átállás az internetes pályázásra. Ez a 457-esnél már létezik, de az ENS-nél és az RSMS-nél még nem. {Ez érdekes belső ellentmondásokhoz vezet, amit józan ésszel nehéz követni.}

Kb. két éve egy ügynöki szemináriumon, közvetlenül a canberrai főhivatalnoktól hallottam arról a tervről, hogy a munkáltatók számára egységesítenék a 457-es és az ENS szponzori minősítést. Most úgy van, hogy ha egy munkáltató néhány hónap után tovább szeretné szponzorálni a 457-esen lévő alkalmazottját állandó lakosira, akkor elölről kell kezdenie mindent és egy másik szponzori minősítést kell szereznie. Ez egy kicsit különbözik attól a minősítéstől, amit néhány hónappal korábban már megszerzett.

Ennek a kettősségnek a felszámolása már eldöntött kérdés volt két évvel ezelőtt. Azóta sem történt semmi érzékelhető változás az ügyben. A vita-indító fel sem hozza, mint megvitatni való kérdést, nyilván azért, mert már nincs mit vitatkozni rajta, végre kéne hajtani.

A brosúra jól követi Bob Birrel professzor tanulmányát, kivéve  a rabszolgatartást kifogásoló részeket.

forrás

Standard