Diák-ügy, már megint

Első világháborús propaganda plakát

Monash University researcher Bob Birrell says: They may account for just 4000 visas a year, compared with 19,352 visas for this group in 2006-07 and 17,552 in 2007-08, boom times for the business model in which education was sold as a pathway to migration.

Dr Birrell said the unpublished Department of Immigration and Citizenship estimate of 4000 was “an unmistakable signal that the industry needs to set its marketing around selling an education that is valuable back in the country of origin”.

Dr Bob Birrel, a melbourne-i Monash Egyetem népességkutató intézetéből, úgy nyilatkozott, hogy a Bevándorlási Hivatal egy nem-publikált becslése szerint a jövőben csak évi 4000 Ausztráliában tanuló külföldi diák juthat hozzá a hőn áhított állandó lakosi vízumhoz. Ez drámai visszaesés a korábbi évekhez viszonyítva.

A 2006/07-es pénzügyi évben 19 352, a 2007/08-as évben pedig 17 552 diák jutott hozzá a letelepedéshez.

The report gives new insight into the “stockpiling” of thousands of overseas students by DIAC. These include many students with cookery and hairdressing qualifications who would win visas under the old rules but whose cases have been put off and who are now on bridging visas.

In December last year, there were 29,211 former vocational education students on bridging visas, as well as another 26,309 former higher education students.

About 16,000 of these former students had applied for skilled migration visas. In 2009-10, there were 28,126 applications for the graduate skilled bridging visa that is held by many former overseas students caught mid-stream by policy reforms.

A jelentés betekintést ad a Bevándorlási Hivatalban felgyülemlett pályázatokba is. Tavaly decemberben 29 211 szakiskolát végzett és  26 309 felsőbb iskolát végzett diák állt a sorban, egyelőre áthidaló vízumon. {Áthidalón az van, aki Ausztrálián belül további vízumra pályázott, de az ügyében még nem született döntés.}

A végzett diákok közül kb. 16 ezren már állandó lakosira várnak. A 2009/10-es pénzügyi évben 28 126-an jelentkeztek szakképzett – végzős {485-ös alosztály} vízumra. Ez egy ideiglenes lakosi vízum az itt végzettek számára. Elméletileg egy ugródeszka az állandó lakosi felé, de most éppen parkolópálya azok számára, akiket menet közben ért a szabály-változtatás.

forrás

Birrel professzorról azt kell tudnunk, hogy a javaslataiból szinte mindig bevándorlási szabály lett. Most a Bevándorlási Hivatal rajta keresztül  jelez egy fontos változást. A hír nem lóg a levegőben, mert idén május 24-én a Bevándorlási Hivatal munkatársa Melbourne-ben tájékoztató előadást tartott a bevándorlási ügynökök részére. Ott hangzott el, hogy a két év ausztráliai tanulás és a bevándorlási pályázás közötti kapcsolatot végleg elvágják. Az itt végzettek számára megtartják a 485-ös vízumot, ami jelenleg egy másfél éves, munkára feljogosító vízum. Azok a szerencsések, akik találnak szponzoráló munkáltatót, azok majd megpróbálkozhatnak ideiglenes vagy állandó lakosi vízum-kérelem benyújtásával. Úgy számítják, hogy az évi 175 ezer új diák helyett csak évi 25 ezer jön ide tanulni.

Csak találgathatjuk, hogy ezt a drámai létszám-csökkenést hogyan kívánják elérni. Egy lehetőség: a gomba-módra elszaporodott kamu iskolákba jelentkezőknek nem adnak majd diákvízumot. Másik lehetőség: nem engedélyezik a heti 20 óra munkát. Mindenki tudja, hogy a kamu iskolákba járók igazi célja a munkavállalás, nem a tanulás vagy az oklevél. A Bevándorlási Hivatal emberei is látják azt, amit mindenki más, sőt még többet is.

Standard