A diákok elmennek

Március 11-én Kruno Kukoc államtitkár-helyettes beszédet mondott egy bevándorlásjogi konferencián Melbourne-ben. A beszéd szövegét közzétették a Bevándorlási Hivatal honlapján is. Van benne néhány érdekes tény, köztük olyanok is, amik minket is érdekelhetnek. Ezt a statisztikát is ott találtam. Azt mutatja, hogy hány Ausztráliában tanuló külföldi diák költözik vissza a hazájába évente.

Különösen figyelemre méltó a piros oszlop, mert az nem egy teljes évi létszámot mutat, hanem csak egy félévnyit. A teljes évnyi legalább kétszer ekkora lesz, de azt csak a pénzügyi év végén, 2011. június 30-án tudhatjuk majd meg biztosan.

Miért mennek el a diákok? Mert nem illenek a képbe. A hosszú távú statisztika azt mutatja, hogy a nemzeti össztermék növekedése (GDP – kék vonal) és a bevándorlásból adódó népesség-növekedés (NOM – barna vonal) között szoros kapcsolat van. A nemzeti össztermék változásait kis késéssel jól követte a bevándorlási létszám változása.

Az utóbbi néhány évben a külföldi diákok létszámának drámai növekedése miatt a barna vonal jócskán megelőzte a nemzeti össztermék növekedésének kék vonalát.

forrás

Standard