Hosszú távú felkészülés

A Bevándorlási Hivatal űrlapjai sokat változtak azóta, hogy 1991-ben először komolyan kezdtem velük foglalkozni. Egy dolog beton-szilárdan megmaradt: mindenre rákérdeznek, amit ők tudnak a legjobban, mert ők csinálták, a vízumok és a határátlépési bélyegzők. Ezek azok a dolgok, amik a hivatal szemében a legfontosabb dolgok a világon. A Hivatalnak biztosan azok, de neked is azok-e?

A turista-vízumod csak egy emil! Az utazás után törlöd a gépedről mert kell a hely az új zenéknek? Na, megvagy. Lebuktál. Ha megtetszett Ausztrália és vissza akarsz térni, mint bevándorló, akkor most keresgélheted a vízumszámot. Hiába is keresgéled, a turista-vízumnak nincs száma. Ha megtaláltad, akkor sem találtál semmit, a bevándorlási űrlap nem fogad el mást, mint a vízumszámot.
Aki végleg nem találja a törölt emilt és csak úgy emlékezetből írogat be adatokat, az menthetetlenül ellentmondásba keveredik, mert a Hivatal adatbázisa pontosan tudja azt, amit megpróbál belőled kiszedni, hátha összezavarodsz. Össze!

Ha Ausztráliában gondolkozol, akkor máris készülj. Gyűjtsd össze az összes vízumot, az összes határátlépési adatot, mert 1-2-5-13 év múlva szükséged lesz rájuk. Éppen most dolgozom egy olyan ügyön, ahol 13 évvel ezelőtti ausztráliai látogatás adatait is elő kellett kaparni valahonnan, egy lejárt útlevélből vagy honnan.
Ne csak az ausztrál utak adatait rakd össze, hanem minden külföldi utazásodét. Azt is, amikor átsétáltál a Duna szlovák oldalára egy fagyit venni. Még hogy nem jegyezted fel? Namárcsakazkéne! Hát mit tudsz te a rendőrállamról, komám?

Standard