Berenguel – a miniszter visszaperel

Korábban írtuk:

Berenguel külföldi diákként tanult Ausztráliában és állandó lakosi vízumra pályázott. 4 hónappal a diákvízum lejárta előtt 2008. február 26-án jelentkezett IELTS angol-nyelvvizsgára.
A legközelebbi teszt május 10-én volt. Ez még egy hónappal a diákvízum lejárta előtti dátum, tehát jó. A diák nem várta meg a tesztet, hanem már április 21-én beadta az állandó lakosi kérelmét.
A vizsgán szép eredménnyel szerepelt és az eredményt utólag csatolta a pályázathoz.

A Bevándorlási Hivatal visszautasította az állandó lakosi pályázatát, mert a teszt eredménye nem volt meg a pályázat beadása idején. A Hivatal szerint annak meg kell lenni, mert a Bevándorlási Szabályzatban ez a követelmény fehéren-feketén le van írva.

that the Minister be satisfied that the applicant has achieved a score of at least ‘vocational English’ in an International English Language Testing System (IELTS) test conducted ‘not more than 2 years before the day on which the application was lodged’.


A pályázó legalább szakmai szintű IELTS-vizsgát tett egy olyan teszten, ami nem több, mint két évvel a pályázat beadása előtt volt.

Berenguel fellebbezett. Egészen a legfelső bíróságig (High Court) jutott. A bíróság neki adott igazat. Ez neki jó, a Bevándorlási Hivatalnak meg egy nagy fejbecsapás.

A bírói döntés precedenst teremtett. Ezek után így kell értelmezni a szabályt, ahogy a bíróság tette.

A Bevándorlási Hivatal kénytelen-kelletlen közzétette a megváltozott értelmezést. A honlapján közli, hogy ezek után a bevándorlási pályázat benyújtása után készült IELTS-teszt eredményt is elfogadja a következő vízum-alosztályokra jelentkezéskor:

• Skilled – Independent (Residence) visa (subclass 885)
• Skilled – Sponsored (Residence) visa (subclass 886)
• Skilled – Independent (Migrant) visa (subclass 175)
• Skilled – Sponsored (Migrant) visa (subclass 176)
• Skilled – Provisional (Regional Sponsored) visa (subclass 475)
• Skilled – Provisional (Recognised Graduate) visa (subclass 476)
• Skilled – Provisional (Graduate) visa (subclass 485) (where the application was made on or after 27 October 2008).

Semmi nem változott a 2008. október 27. előtt beadott 485-ös vízumok esetén. Szintén nincs változás a 487-es vízumokra beadott pályázatoknál.


Most a vadonatúj bevándorlási miniszter, Chris Bowen újra a bíróságra viszi a dolgot. Nem hagyja annyiban, mert sok diák élt és él a lehetőséggel és újra-vizsgázott. Eddig már 133 bevándorlási bírósági fellebbezési ügyben hivatkoztak a Berenguel féle precedensre. A miniszter szerint a bírák túl liberálisan értelmezik a szabályt.

http://www.theaustralian.com.au/nationa … 5937846415

 

Standard