Idén még nem lesz új pontozás

Ma délelőtt a Bevándorlási Hivatal magas poszton lévő hivatalnokai előadást tartottak a bevándorlási ügynökök számára. A legtöbb téma korábban már előkerült itt a Bevándorlási Hírekben. Most inkább csak megerősítést kaptunk, nem valami nagy újságot.

Július 1

Július 1-től tovább lehet jelentkezni általános szakképzett bevándorlásra, de már az új szakmai lista alapján. A pontozás egyelőre a régi rendszer szerint megy tovább. Ebben az évben már nem is várható a tervezett új pontozási rendszer létrehozása és üzembe állítása.

ASCO – ANZSCO

Akik még a régi ASCO-kódot kapták a szakma-elismerési papírjukra, azok különösebb gond nélkül felhasználhatják azt is, mert a Bevándorlási Hivatal közread majd egy megfeleltetési táblázatot. A régi ASCO-kódokat annak alapján átválthatják ANZSCO-ra. Nem kell majd új szakma-elismerést csináltatni.

Sorrendiség

Nem lesz kritikus hiányszakmák listája (CSL). Az új listán lévő foglalkozások feldolgozási sorrendje azonos lesz. A különböző alosztályokat külön-külön sorba rakják majd. Ez a sorrendi megkülönböztetés korábban is létezett, már a CSL előtt is, és továbbra is megmarad.

Szponzorálás

A szponzorálható szakmák listája (ENSOL, 457) egyelőre nem változik, csak a rajta lévő szakmák ANZSCO-kódot kapnak.
Az állami szponzorálásra alkalmas szakmák listáit az egyes államok írják majd elő, de csak a Bevándorlási Hivatallal való egyeztetés után. A szakmaválaszték számukra sem lesz korlátlan. Az ENSOL lesz a legbővebb lista, abból választhatnak. (A gyakorlatban az állami listák sokkal szűkebbek, mint a szövetségiek.)

Hosszabb távú tervek

A hivatal most dolgozik a munkáltató szponzorálta vízumosztályok (457, ENS, RSMS) felülvizsgálatán. A közelmúltban elkövetett toldozgatás-foldozgatás oda vezetett, hogy az ideiglenes 457-est most sokkal nehezebb megszerezni, mint az állandó ENS-t.

A rendszer úgy zavaros, ahogy van. Ha egy munkáltató ideiglenesre szponzorált egy szakembert és néhány hónap múlva állandóra akarja szponzorálni, akkor egy jogilag teljesen más szponzorálási engedélyt kell kérnie. A kétféle szponzorálási engedély helyett egy egységeset akarnak most kialakítani.
A 457-esen lévőknek lehetőséget nyújtanak majd az állandó lakosi státusz megszerzésére. A jelenlegi szabályok szerint ez számukra jóformán csak a munkáltatói szponzoráláson keresztül működne, de a munkáltatók általában nem akarják ezt meglépni.

Standard