Sikeres volt a 2005/06-os év bevándorlási programja

A Bevándorlási Hivatal kiadta az évi jelentését. Rengeteg haszontalan információ van benne, de gondos átfésüléssel azért valami értékeset is kiszűrhetünk. Néhány adat:

Évtizedek óta nem volt ilyen nagy mértékű a bevándorlás: a 2005/06-os pénzügyi évben 143 ezer bevándorló érkezett Ezek közül 97 ezer a szakképzettsége miatt kapott vízumot, a többi családegyesítés okán.

A bevándorlás mérhető életszínvonal-növekedést okoz a régi ausztrál lakosoknak is. Az államkassza nyeresége egyedül a 2005/06-os bevándorlásból 2 milliárd dollár lesz az elkövetkező négy év során. Ha ez így folytatódik, akkor a nyereség még nagyobbra nő: 5 milliárd négy év alatt vagy 35 milliárd tíz év alatt.

Az új bevándorlók beilleszkedéséről készült ausztrál felmérések (LSIA) sokkal jobb eredményt mutatnak, mint a kanadaiak (LSIC).
Hat hónappal a megérkezés után a szakképzett ausztrál bevándorlók 80%-a, kanadaiaknak csak 59%-a dolgozott.
A családegyesítéssel érkezett bevándorlóknál ez az arány: ausztrál 49%, kanadai 39%.

A fél éves bevándorló Kanadában csak az ottani átlag 65%-át keresi meg. Az ausztrál bevándorló az ausztrál átlag 98%-át. (heti bruttó 1055 AUD-t az 1072 AUD-os átlagból)

A közelmúltban ausztrál egyetemet végzett és itt maradt külföldi diákok is közel állnak a hasonló korú és hasonló iskolát végzett ausztrál népességhez: 35 ezret keresnek évente, míg az ausztrálok 38 ezret. A munkanélküliek aránya 8%, az ausztráloké 7%.

Standard