Szabály-változtatási javaslatok

Nem lehet tudni, hogy ezekből mennyi valósul meg és mikor. A változást csak az utolsó pillanatban jelentik majd be, amikor már semmit nem lehet tenni az elkerülésére.

5.3

Jelenleg minden kétkezi szakma 60 pontos. Azokat, amelyek gyakorlásához nem szükséges magas szintű szakma-specifikus tudás, át kellene sorolni az 50 vagy 40 pontos kategóriába. Pl. képkeretező, padlócsiszoló.
A hiányszakmák-listájára csak azokat a szakmákat kell feltenni, amelyekből hosszú távú hiány van.

5.4

A ponthatár maradjon a jelenlegi 120-as szinten.

Az angol nyelvtudás követelményszintjét meg kell emelni IELTS 5-ösről 6-osra. A szakmunkásoktól csak IELTS 5-öst kell megkövetelni, kivéve ha balesetvédelmi okból ettől jobb tudásra van szükség.

25 pontot kell adni azoknak, akik IELTS 7-es átlag-osztályzatot érnek el. Jelenleg az IELTS 6-os osztályzatért járó 20 pont a maximum.

Szakmunkások 15 pontot kapjanak az 5,5-es átlag-osztályzatra. A mostani szabály az, hogy mindenkinek minden tantárgyból 5-öst kell szerezni a 15 pont eléréséhez.

Aki hiánylistás (MODL) szakmára szeretné megkapni az ezért járó 15 plusz pontot, annak legyen a jelentkezésig eltelt két évből legalább egy év szakmai gyakorlata az adott szakterületen.

Ne járjon többé 5 bonusz pont az etnikai nyelvért (pl. magyar), csak akkor, ha ausztrál tolmács- vagy fordító-vizsgát tesznek belőle.
Ne járjon többé bonusz pont az ausztrál szakmai gyakorlatért.

5.5

Tovább kell szigorítani az Ausztráliában tanulók szakma-szerzési lehetőségeit. Legalább két évig a megpályázandó szakmát kellene tanulniuk. Jelenleg elég egy rövid szakmai tanfolyam plusz egyéb, a szakmához nem szorosan tartozó iskola, csak az a feltétel, hogy együtt kitegyék a két évet.
Ez a szabály főleg a szakács-, cukrász- és fodrász-tanfolyamok hallgatóit érinti majd.

5.6

Új lehetőségek az Ausztráliában tanuló diákok részére.
Azok, akik az itteni tanulmányaik végén nem tudják azonnal elérni a 120 pontos határt, pályázhatnak majd egy ideiglenes lakosi vízumra. Ez a tervezett vízum megengedné a teljes munkaidős munkavállalást. Csak olyanoknak lenne lehetőségük pályázni rá, akik 60 pontos szakmát szereztek vagy 50 pontos szakmát PhD szinten.

Az állandó lakosi pályázásra az ideiglenes lakosi vízum tartama alatt bármikor lehetőségük lenne. A szükséges pontokat IELTS 7-es nyelvtudással vagy 12 hónapos szakmai gyakorlattal szerezhetnék meg.

5.7

Az állami- és területi- szponzorált vízumokat át kell alakítani úgy, hogy a jelenlegi 495-ös alosztályú, az ún. bozótvízumhoz legyenek hasonlóak.

http://www.immi.gov.au/media/publications/research/gsm-report/

Standard