Elszabták

Április 22-én írtam a 457-es vízumokról:

Csótány

Ausztráliában ilyen nagyok a csótányok!

Ez itt azoknak a szakmáknak a listája, amiket a hivatal most jól megnehezített. A legtöbbjére csak csak olyan cég adhat be szponzorálási kérelmet, amelyiknek legalább 1 millió dolláros forgalma van és legalább 5 alkalmazottja.

http://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/caveats-457-occupations
Valójában ez a szigorítás már egy éve megy, de eddig csak a már meglévő gumiszabályok alkalmazásával. Most viszont tételes, pénzügyi és munkaügyi korlátok is megjelentek. Ezeket nem lehet egy szép beadvánnyal félretolni az útból. Ezekről bizonyítékokat kell beadni, bankszámlát, adóbevallást, stb. Érdekes módon ezek a korlátok az állandó lakosi vízumra pályázókra nem vonatkoznak. Szerintem a megfelelő hátterű pályázónak már most is könnyebb az állandó lakosi, mint a 457-es, de ezek után igazán nem lesz sok különbség a kettő között.
Úgy néz ki, hogy elszabták. Ilyen külön korlátot a miniszter nem írhat elő. A magasságos hivatalban is észrevették, hogy ez így van és nem is alkalmazzák. Ilyen korlátot csak a Bevándorlási Szabályzat megváltoztatásával lehetne felállítani. Annak meg törvény ereje van, a Parlament jóváhagyása is kell hozzá. Az meg lassú. A bürokraták gyorsan akartak valamit toldást-foldást összehozni és ilyen toldott-foldottra sikerült.

Hosszabb távon természetesen semmi jóra nem számíthatunk. Ami nem ment nekik az egyik módszerrel, majd megy a másikkal. A szándékuk már nyilvánvaló.

http://www.afr.com/news/policy/industrial-relations/migration-lawyers-say-457-visa-changes-unlawful-20170607-gwm8el

http://www.austlii.edu.au/au/cases/cth/FCAFC/2005/242.html

Standard