A 457-es eltörléséről

Kakadu

Kakadu

Igen, a népszerű 457-es vízumot eltörlik, de csak jövőre: 2018. márciusában.
Ami helyette lesz, az is hasonló lesz, csak a rosszul hangzó 457-es névtől megszabadul végre a kormány. A foglalkozási listát is szűkítették, de ez is csak csak az ausztrál választóknak szól, tiszta populizmus az egész, hiszen olyan foglalkozásokat vettek le a listáról, amiket eddig sem használtak 457-es célra. Csak néhány fő jött ezekkel. Az összes fontos foglalkozás megmaradt a listán. Elég hosszú az még most is, a kritikusai szerint túl hosszú.

Ezen az oldalon megtalálod a különféle, folyton változó listákat a bevándorlásra alkalmas foglalkozásokról: Anzcosearch

Hogy jutottunk el ide? Összefoglaltam az ide vezető út főbb állomásait:
http://bertok.com/2015/09/29/457-es-4/

Sok magyar jön ide diákvízummal, abban a reményben, hogy az itteni tanulmányok végén, esetleg még hamarabb, lehetősége lesz majd arra, hogy bevándorlásra pályázzon. Ezek elől zártak el egy fontos útvonalat. Én Jolly Joker foglalkozásoknak nevezem azokat a foglalkozásokat, amikre szinte mindenki pályázhat, akinek van valamilyen alapképzettsége, pl. érettségi után egy év OKJ tanfolyama, valami egyszerűbb diplomája, stb. Ezekre a foglalkozásokra és még egy sor másikra is, összesen 59-re, speciális szabályokat vezettek be április 19-től. Ez az igazi nagy akadály. És ez hirtelen jött, ez bizony derült égből a villámcsapás.

Ez itt azoknak a szakmáknak a listája, amiket a hivatal most jól megnehezített. A legtöbbjére csak csak olyan cég adhat be szponzorálási kérelmet, amelyiknek legalább 1 millió dolláros forgalma van és legalább 5 alkalmazottja.

http://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/caveats-457-occupations
Valójában ez a szigorítás már egy éve megy, de eddig csak a már meglévő gumiszabályok alkalmazásával. Most viszont tételes, pénzügyi és munkaügyi korlátok is megjelentek. Ezeket nem lehet egy szép beadvánnyal félretolni az útból. Ezekről bizonyítékokat kell beadni, bankszámlát, adóbevallást, stb. Érdekes módon ezek a korlátok az állandó lakosi vízumra pályázókra nem vonatkoznak. Szerintem a megfelelő hátterű pályázónak már most is könnyebb az állandó lakosi, mint a 457-es, de ezek után igazán nem lesz sok különbség a kettő között.

2018. márciusában a 457-est végleg eltörlik. A helyébe lépő új vízumokhoz mindig kérik majd a szakmaelismerést és a nyelvvizsgát. Ez utóbbi még mindig nem olyan szigorú (IELTS 5), mint az állandó bevándorláshoz szükséges szint (IELTS 6), de a kiskapu itt is bezárul, ez már világos.

Összességében: az ausztrál választóknak populista szöveg megy, ami nem fedi a változások lényegét. Igazán nem csökken majd a munkaerő-piaci verseny. A valódi változás a kiskapuk légmentes betömése lesz. Ez a diák-vízum iparra lesz jelentős hatással. Aki diáknak jött ide, annak eddig sem volt könnyű dolga, de most már sokkal nehezebb lesz.

Standard