Most megint 2012 van?

Még 2012-ben írtam a diák-vízum szigorításokról. Ebből kiemelek egy részt, ami most számunkra megint fontos lett.

2012

A hivatal új módszert vezet be, amivel szigorúbban szabályozhatja a diákvízumra jelentkezők létszámát.

The Genuine Temporary Entrant (GTE) criterion

  1. Do the individual circumstances of the applicant indicate that their main aim is for a temporary stay in Australia to study and then return home?
  2. What are the circumstances in the applicant’s home country and their potential circumstances in Australia?
  3. Will the applicant’s proposed course of study enhance their career prospects in their home country or globally, or add in a sensible way to their general education?
  4. If a similar course is already available in their home country, does the applicant have good reasons for coming to study in Australia?

Valódiak-e a diákvízumra jelentkező szándékai?

  1. A diák hazájában milyen körülmények uralkodnak? Ezek arra ösztönzik-e a diákot, hogy az ausztrál tanulmányai befejeztével visszatérjen a hazájába?
  2. Milyenek ezek a körülmények a diák hazájában és milyenek Ausztráliában?
  3. A tervezett ausztrál tanulmányok javítják-e a diák karrier-lehetőségeit vagy általános tudás-szintjét a hazájában vagy a nagyvilágban?
  4. Ha létezik hasonló képzés a diák hazájában, akkor van-e valami nyomós oka arra, hogy mégis Ausztráliában tanuljon?

Azt hiszem, hogy mindenki egyetért abban, hogy ezekre a kérdésekre egy magyarországi diák nem tud olyan válaszokat adni, hogy biztosan megkapja az ausztrál diákvízumot. A magyar helyzet nem ösztönzi a visszatérésre, a magyar és az ausztrál helyzet összehasonlítása éppen az ellenkezőjére ösztönzi és bizony Magyarországon létezik megfelelő képzés. Talán csak az angol-tanulás és néhány felsőfokú képzés esetében lehet helyesen megválaszolni a hivatal új kérdéseire.

Ez volt a teljes cikk:

Diák-vízum változások

2016

2012-ben az egész csoda éppen három napig tartott. A hivatal valójában csak annyit szigorított, hogy több indokolást kért a vízum-kérelemhez. Elfogadtak bármilyen süketséget, igazán csak az számított, hogy nőtt a bürokrácia, tehát egyre több hivatalnokra volt szükség, hogy a papírt tologassa.

Most ez az egész megismétlődik? Itt olvasható az új miniszteri rendelet, ami nem nagyon különbözik a 2012-es intézkedésektől.

http://www.border.gov.au/StudyinginAustralia/Documents/direction-no-69.pdf

A rendelet csak július 1-től lépett érvénybe és július 4-én már jött is az első visszautasítás egy olyan diák-vízumra jelentkezőtől, akihez hasonlót korábban simán elfogadtak.
Így néz ki visszautasítás indoklása:

  1. I find that the information you have provided with your application indicate that your education and employment background is inconsistent with your chosen courses. You have indicated that after the completion of the English courses you intend to return to Pirezia to work as a sales representative for XYZ Company. I find that you were not able to demonstrate a clear and substantial improvement arising from your proposed study that will outweigh the significant time and monetary commitment this course would require.
  2. I have considered that since 2009 you have out of the paid workforce in Pirezia, and now you intend to study English language in Australia. While I accept that individuals can choose to improve their skills or learn new skills, you have not sufficiently demonstrated with your application that this is your motivation for seeking to undertake your course. When I consider this in conjunction with other aspects of your application, I am not satisfied that you genuinely intend to stay temporarily in Australia.
  3. You stated that you will financially support yourself from your own savings, as well as financial assistance from your mother-in-law. When taking your entire personal and economic circumstances into consideration, I find you have demonstrated limited employment and other economic incentives to return to your country of usual residence after completion of studies.

  1. Az eddigi képzettségedhez és foglalkozásodhoz nem illik az a tanfolyam, amit kinéztél. Azt írod, hogy az angol-tanfolyam után visszatérsz majd Piréziába, hogy értékesítőként dolgozz az XYX vállalatnak. Szerintem nem tudtad bebizonyítani, hogy a befektetett idő és pénz jól megtérül majd.
  2. 2009 óta nem dolgozol és most meg angolt akarsz tanulni Ausztráliában. Nem tudtad jól kimutatni, hogy mi a fenének kell ez neked. Szerintem nem az a célod, hogy csak átmenetileg élj Ausztráliában.
  3. Van ugyan megtakarított pénzed és az anyósod is támogat anyagilag, de ha mindent figyelembe veszek, akkor úgy vélem, hogy nincs elég okod arra, hogy a tanulás után visszatérj Piréziába. Sem pénz, sem a karrier nem csábít vissza.

Na, ez a csoda 2012-ben három napig tartott. Most vajon meddig fog?

Standard