Mi van a mobilban?

A technika fejlődése egyre több lehetőséget ad arra, hogy a technikát használók  jól elárulják magukat.

SMS bűnjel

A mobilban hagyott SMS-eket is megnézik, ha nem törölted ki.  Ebből a bírósági jegyzőkönyvből világosan kivehető, hogy egy házastársi vízumra pályázó kínai férfi mobiljában a kihallgatást végző bevándorlási tisztviselő gyanús üzeneteket talált és ezért visszadobta a pályázatot.

Végül a bíró jó volt hozzá, tehát megkaphatta a vízumot, de ehhez előbb fellebbezni és jó hosszan várni  kellett.

link

Ismerősök a telefonban

Egy kollégám mesélte, hogy a jegyesi vízumra pályázó menyasszonytól a kihallgató tiszt elkérte a mobilját, kinézte  belőle egy ismerős nevét, telefonszámát és ott helyben felhívta és megkérdezte, hogy tud-e róla, hogy a telefon gazdája Ausztráliába akar férjhez menni. Szerencsére tudott.

Okostelefon, sok emil

Frissen érkezett turistát gyanúsnak találtak a reptéren, a bevándorlási tiszt elkérte az okostelefonját, de úgy ám, hogy előbb kinyittatta vele, aztán átnézte a telefonban lévő emileket. Olyanokat keresett, amelyek a beutazó igazi szándékát tükrözték: levelezés egy munkáltatóval vagy egy munkaközvetítővel. Régebben csak az SMS-üzenetek voltak a mobilokban, azokat is nézték, de most jóval több infó van ott, egy aranybánya a nyomozást végző tiszteknek.

Aki turista-vízumon van itt és úgy próbálja meghosszabbítani, hogy a vége felé elmegy Új-Zélandra és onnan hamarosan visszatér Ausztráliába, az most már biztosan számíthat egy alapos kihallgatásra a reptéren. Sorra kapom a személyes beszámolókat az ott történt 1-2-3 órás várakoztatásokról, vallatásokról, a mobiltelefonok kikutatásáról.

Követés a mobilon

A legtöbb okostelefonon be van állítva  a követés. Csak a jelszót kell hozzá tudni és utólag is kideríthető, hogy merre jártál. Ezt a módszert tudtommal még nem alkalmazzák a határon, de mivel nincs akadálya, hát előbb-utóbb fogják. Leírás itt:

http://index.hu/tech/2014/08/13/nezze_meg_hogyan_koveti_a_google/

 

Standard