Lebukott

A brisbane-i reptéren a vízumokat ellenőrző tisztviselő felfigyelt két vietnamira, akik szakképzettségre alapozott bevándorló-vízummal akartak belépni, de nem tudtak angolul. Az egyik könyvelő, a másik pedig építésvezető lett volna. Ezekhez a szakmákhoz kitűnő angol kell, ezzel a pár szóval, amit tudtak, nem kaphattak ilyen vízumot. A tiszt ellenőrizte az adatbázisban, ahol megtalálta ugyan az érvénye vízumokat, de sok fájl hibás volt és nem nyílt ki. A vietnamiak bevallották, hogy ők valójában parasztok, mire visszafordították őket és elkezdődött a vizsgálat a különös vízumok után.

Hamarosan kiderült, hogy egy fülöp-szigeteki származású bevándorlási hivatalnok vízumot árult jó pénzért. Darabját 15 ezer dollárért. Olyan magasan állt a hivatali ranglétrán, hogy ideiglenesen menedzseri hozzáférést kapott az adatbázishoz és ezt jól kiaknázta: 59 bevándorló-vízumot adott ki, összesen 563290 dollárért.

Most 8 hónapot kapott. A pénz nagy részét már visszafizette.

A bevándorlási hivatal szóvivője azt állítja, hogy azóta javítottak az eljárási rendszeren, hogy ilyen ne fordulhasson elő többé. Az ügyfeleit most keresik. Némelyiket már megtalálták.

http://www.couriermail.com.au/news/queensland/immigration-department-insider-organised-500000-visa-scam/story-fntwpug1-1227599526744

Standard