Álmennyezet volt!

A tavalyi infó is ott maradt a Bevándorlási Hivatal honlapján és onnan idéztem, hogy néhány szakmában máris betelt az évi keretszám. Az új évben, vagyis július 1-től kezdődően új keretszámokat adtak ki. Most, mikor ezeket a sorokat írom, még mindig ott van a két, egymásnak ellentmondó hír és a szerint, hogy éppen melyik fülre kattintunk, a jó hír vagy látható, vagy nem. Az elavult hír viszont mindig látható.

Occupational Ceilings

Tehát ezek a szakmák teltek be a tavalyi pénzügyi év vége előtt valamikor (dátum nincs):

Occupation ceiling for

  • ICT Business and Systems Analysts (ANZSCO 2611),
  • Accountants (ANZSCO 2211) and
  • Software and Applications Programmers (ANZSCO 2613)

has been reached and no further invitations will be issued for this occupation for the Skilled – Independent (subclass 189) and Skilled – Regional provisional (subclass 489) until the next financial year.

Az új pénzügyi évre érvényes közlemény – szintén dátum nélkül – ez:


Due to high levels of demand, the below three occupation groups will be subject to pro rata arrangements to ensure availability of invitations across the programme year:

  • ICT Business and System Analysts
  • Software and Applications Programmers
  • Accountants

Vagyis: tekintettel a nagy keresletre, a felsorolt szakmákra szóló helyeket a pénzügyi év során egyenletesen osztják majd ki.

Közben kibővítettem a táblázatot is, hogy jól látható legyen, melyek azok a szakmák, ahol nagy a verseny és a keretszámok betelhetnek. Igen, leginkább a könyvelőké az, pláne most, hogy felére visszavették. Ez nagyon rosszul érint majd sok Ausztráliában tanuló diákot.

Táblázat

Ez a piramisjáték már lejátszódott egyszer, hosszan cikkezett róla az ausztrál sajtó én pedig leközöltem a lényegét. Akinek van kedve, az visszaolvashatja. Akkor a szakácsokkal és a fodrászokkal volt ugyanez.

Megnyugodhatunk akkor? Ááá, dehogy. A napokban adtam be egy szponzorálási pályázatot Dél-Ausztráliába. Amikor hozzákezdtem az űrlap kitöltéséhez, akkor még volt keretszám az adott szakmában, mire befejeztem, addigra elfogyott. Szerencsére a pályázónak ugyanazt a szakmai gyakorlatot 3 különböző kódszámra is elismertettem, tehát gyorsan átváltottam arra, amelyik még nem telt be. Ez az egész verseny kezd egyre veszedelmesebbé válni és igenis, nem kell két hét, elég néhány óra és elfogyhatnak a keretszámok.

Standard