Jó munkakeresési módszer

Repülő bálna - csak egy szobor a tengerparton

Repülő bálna – csak egy szobor a tengerparton

Ez egy jó munkakeresési módszer, most kaptam Dávidtól, aki infótech szakember:

Októberben és novemberben folyamatosan küldözgettem az önéletrajzomat, minden olyan munkakörre jelentkeztem, ami megfelelt a végzettségemnek, tapasztalatomnak. Másra nem jelentkeztem. Így is több mint 100 helyre pályáztam. Semmi eredménye nem volt, csak pár automata válasz, hogy nem engem választottak, de többnyire még az sem. Sokmindent kipróbáltam, variálgattam az önéletrajzom, újraírtam párszor, aztán a cover letter-rel pont ugyanígy tettem . . . bármilyen eredmény nélkül.

Végül az egyik itteni ismerősöm mondta meg a “tutit”. Érdekes, hogy eddig senki sehol nem írt erről. Nem biztos, hogy minden szakmára igaz, de az IT területén bevált: nem elég az állásokra jelentkezni, mert el sem jutsz odáig, hogy a fejvadász megnyissa az önéletrajzod. Egyszerűen túl sok jön neki és lusta ennyit megnézni. Megnéz párat, kiválaszt pár jelöltet és le van a gond. Ez azért van, mert túl nagy a pörgés a munkaerőpiacon és egyszerűen nincs többre kapacitása.

A megoldás pedig az, hogy fel kell hívni az ügynököt. Két lehetőség is van: vagy felhívod, amikor megjelenik a hirdetés, elbeszélgetsz vele, kérdezel párat és csak aztán küldöd el az önéletrajzod, vagy fordítva csinálod, tehát elküldöd az önéletrajzod és pár óra múlva vagy másnap felhívod. A fontos, hogy legyen pár konkrét kérdésed. Egyszerűen ki kell találni valamit és úgy hívni.

A tapasztalatom az volt, hogy kb. az ügynökök 50-60%-át lehet elérni telefonon. A többi sosem veszi fel és a hangpostáját nem hallgatja meg, vagy legalábbis nem hív vissza, akárhány üzenetet is hagysz. Viszont akit elérsz, ott egyenes utad van. Vagyis hát nekem az volt.

Egy hét alatt jelentkeztem kb. 10 állásra. Ebből elértem 6 ügynököt, mindegyik csinált rögtön egy villáminterjút telefonon keresztül és mindegyik megnyitotta az önéletrajzomat, még a telefonbeszélgetés alatt. Aztán teljesen belelkesedtek, hogy mennyire jó munkaerő vagyok. Ekkor két dolog történt: vagy rögtön továbbküldték az önéletrajzomat a cégnek vagy behívtak egy személyes interjúra és csak azt követően küldték tovább az önéletrajzom. Így vagy úgy, de mindig továbbjutottam és egy hét alatt 6 olyan állás volt, ahol szinte tuti befutó voltam. Úgy voltam vele, hogy azt vállalom el, ahová elsőnek felvesznek.

Az egyik interjúm pénteken volt, hétfőn hívtak, hogy kedden írjam alá a szerződést és szerda reggel kezdhetek. Hát, így lett munkám kb. egy hét alatt.

Standard

One thought on “Jó munkakeresési módszer

  1. Róbert ( London ) says:

    Itt ugyanez a helyzet. Minden munkát csak magadnak köszönhetsz, hiszen csak akkor van esélyed, ha felhívod őket. Email-t küldeni és várni a csodára a nulla felé kovergál :D . És igen, kb. 1, max. két hét alatt lehet munkát találni evvel a módszerrel.

Comments are closed.