Össze-vissza

Ezek szerint nem csak az én ügyfeleimnek szánt emileket küldik össze-vissza más címekre, hanem a világ vezetőinek adatait is.

Az ausztrál bevándorlási hivatal egy tisztviselője véletlenül kiszivárogtatta a világ legfontosabb, így egyben legvédettebb állam- és kormányfőinek érzékeny személyes adatait. A tisztviselő az Ázsia Kupa focitorna egyik ausztrál szervezőjének küldte el emailben a G20 tavaly novemberi, brisbane-i csúcstalálkozóján részt vevő 31 állam- és kormányfő útlevéladatait.

Az emailben Barack Obama, Vlagyimir Putyin, Angela Merkel, Francois Hollande, Hszi Csinping, Abe Sindzo, David Cameron és a többi magasrangú vendég neve, születési ideje és helye, anyja neve, útlevélszáma is szerepelt.

Miután erre fény derült, a bevándorlási hivatal sürgős tanácsot kért az ausztrál adatvédelmi biztostól – aki erről aztán egy közérdekű adatigénylésre válaszolva volt kénytelen tájékoztatni a szélesebb nyilvánosságot.

A hivatal szerint amúgy a hiba nem rendszerszintű volt, csak egy munkatárs figyelmetlensége. Amúgy gyorsan felfedezték, mert az Ázsia Kupa szervezője az email érkezése után azonnal visszaírt, hogy valószínűleg rossz helyre küldték az emailt, amit gyorsan töröltek is. “Az Ázsia Kupa helyi szervezőbizotsága kétli, hogy az emailhez bárki hozzáférhetne, hogy azt vissza lehetne állítani, vagy hogy másolata bárhol meglenne” -írták a Guardiannak.

The Guardian can reveal an employee of the agency inadvertently sent the passport numbers, visa details and other personal identifiers of all world leaders attending the summit to the organisers of the Asian Cup football tournament.

http://www.theguardian.com/world/2015/mar/30/personal-details-of-world-leaders-accidentally-revealed-by-g20-organisers

fordítás: http://444.hu/2015/03/30/egy-ausztral-vizumtisztviselo-veletlenul-kiszivarogtatta-putyin-obama-es-a-tobbiek-szemelyes-adatait/

Standard