Lufi

Valahányszor az indiai diákokról ír az ausztrál sajtó, a magyar diákok is figyeljenek.

Most azt írja az újság, hogy újabb lufi van kipukkanóban.

Last time, back in 2008-09, vocational education was a fast-track to permanent residency as a skilled migrant. Indian numbers surged in English classes because of visa packaging with vocational courses such as hairdressing and cookery. Now, it’s higher education that offers a labour market carrot: post-study work rights.

In the year to May, the number of new Indian students in English language colleges jumped 267 per cent to just under 3000. But it is well short of the 6000 Indian commencements for ELICOS in the year to May 2008.

Valamikor 2008-09-ben a szakács- és fodrász-tanfolyamok kínálták a gyors és olcsó lehetőséget az ausztrál bevándorló-vízum megszerzésére. A nyelvi előkészítőkre akkor 6 000 indiai diák iratkozott be. Most csak fele ennyi, kb. 3 000. Most a mézesmadzagot a 485-ös vízumnak hívják.

Post-Study Work stream – for international students who graduate with a higher education degree from an Australian education provider, regardless of their field of study. This stream is only available to students who applied for, and were granted, their first student visa to Australia on or after 5 November 2011. A visa in this stream can be granted for up to four years from the date the visa is granted, depending on the visa applicant’s qualification.

Ez a 485-ös azoknak biztosít 4 éves szabad munkavállalási jogot, akik itt szereztek felsőfokú végzettséget. Mindegy, hogy milyet.

Ez az a vízum, ami miatt tavaly 267%-kal megugrott a nyelvi előkészítőre beiratkozott indiai diákok száma. A Bevándorlási Hivatal előjelzése szerint ez drámai hatással lesz a nettó bevándorlási létszámra. Nagyon könnyen az a helyzet állhat elő, ami a szakács- és fodrász végzettséget szerzett diákokkal már egyszer megesett: olyan nagy volt a létszámuk, hogy ha a hivatal az éppen érvényes bevándorlási szabályok szerint kezelte volna őket, akkor kitöltötték volna az éves keret felét, a következő évben pedig már csak belőlük tevődött volna ki a teljes bevándorlás. Minden más szakmát kiszorítottak volna. Hegesztőkre, orvosok és programozókra volt szükség, de  csak ők jöhettek volna.

A hivatal mindenféle elsőbbségi listákkal próbálta szabályozni a sort és a végén egyszerűen becsapta a vasajtót a diákok orra előtt. Néhány héttel a tanév befejezése előtt levették a szakmát a listáról.

A hivatal korifeusai megtanulták, hogy menet közben is átírhatják a szabályokat, olyan hatalmuk  van, amilyet csak akarnak maguknak. A diákoknak semmiféle befolyásuk nincs a bevándorlási politikára. Bármit meg lehet velük tenni. A 485-ös vízumot nem ígérték meg azoknak a diákoknak, akik beiratkoztak valamilyen iskolába. Jelenleg nyitva van ez a kapu, de mire a diák végez, addigra bezárhatják. Akár a kapufélfát is ledönthetik.

 Forrás:

http://www.theaustralian.com.au/higher-education/indian-student-bubble-stretches-300pc/story-e6frgcjx-1226990131362

Standard