Láthatatlan korlátok

Egy kollégám érdekes esetekről számol be a blogjában. Bár nem ír elég konkrétumot, de azért ki lehet találni, hogy miről is van szó. A lényeg az, hogy a Bevándorlási Hivatal gyakran hibázik és vannak olyan hibák, amikért téged, a bevándorlót vonnak felelősségre, nem a hivatalnokot.

Az egyik hiba, amire a közelmúltban derült fény: a hivatal automatikus vízum-generáló rendszere rosszul volt beállítva és munka-korlát nélkül adott ki olyan áthidaló vízumokat, amik rendes esetben bizony korlátosak. Ausztráliában tartózkodó, turista-vízumon lévők 457-es vízumra (ideiglenes lakos, szponzorált munkavállaló) pályáztak. A döntésig áthidaló vízumot kaptak, ami nem tartalmazott semmiféle korlátot, vagyis a pályázók joggal hihették, hogy azonnal munkához láthatnak.

De nem. A hivatali rendszer hibázott. A Bevándorlási Szabályzathoz adott Végrehajtási Utasítás világosan közli, hogy:

 

87 Effect of mandatory conditions

The conditions to be imposed on a BVA are mandatory, although which conditions are imposed will vary depending on specific circumstances (see Table A and Table B below). If a condition is prescribed at 010.611 as applying in particular circumstances, it is imposed on the BVA by operation of law.

If, for any reason, the imposition of the listed condition on the BVA is not recorded in departmental systems or does not appear on the visa evidence, the condition still applies and the BVA holder must comply with it.

A kiemelt mondat szabad fordításban: Ha a kötelező korlátok valamilyen okból sem a hivatal rendszerében, sem a vízumban nincsenek ott, attól még a érvényesk és az áthidaló vízum tulajdonosa köteles őket betartani.

Érted ugye? Nincs ott a korlát, de te köteles vagy betartani!

 

Standard