Megint nulla

Néhány napja írtam már erről a témáról, ezt most megismétlem, hogy ne kelljen lapozni:

Azok a szerencsések, akiknek a vízuma engedélyezi a korlátlan munkát, annak ezt mutatja Bevándorlási Hivatal rendszere:

Visa coditions: NIL

Na most, ezt a munkáltató vagy megérti, vagy nem. Gyors egymásutánban többen is azzal fordultak hozzám, hogy szerezzek valami jobb hivatalos levelet a magasságos Hivataltól, mert ezt a szöveget a munkáltató nem érti és ezért nem mer munkát adni.

(Fortélyos félelem igazgat. – mondta egy magyar költő erre. Hmm, nem pontosan erre, de szerintem ha ma élne, erre is mondaná.)

A Bevándorlási Szabályzat tolvajnyelve szerint ez egy jól érthető kifejezés, aki csak angolul tud, annak pechje van, hogy még sem érti. Nem tudok jobbat szerezni. Ez van.

Amikor ezt a levelet bemutatod a munkáltatónak, add meg neki a telefonszámomat is és kérd meg, hogy hívjon fel, majd elmagyarázom neki, hogy mit is jelent.  Eddig még hittek nekem.

A napokban komoly változás történt. A Bevándorlási Hivatal odafigyelt az ügyfelekre, ami nem egy nagy ügy, hiszen csak egy ügyfele van, a szövetségi kormány, és bevezetett egy beszédesebb rendszert, ami a marketing szerint többet mutat. Hát igen: most már fenyegetőzés is van benne:

If you hire or refer for work non-citizens who don’t have the right to work, you face serious penalties including fines and/or imprisonment.

Ha olyan munkavállalót alkalmazol vagy közvetítsz ki munkára, akinek nincs joga dolgozni, akkor komoly büntetésre számíthatsz.

Akinek joga van a munkára, annak a rendszer továbbra is azt mutatja, hogy NIL.

Standard