Gladiátor

Russel Crowe nem kapott ausztrál állampolgárságot. Az új-zélandi színész éppen a a Brit Film- és Televíziós Akadémia díját vette át 2001. február 26-án, mikor az ausztrál kormány megváltoztatta az új-zélandiakra vonatkozó  szabályokat. E miatt, no meg azért is, mert a szabály-változást megelőző két évben többnyire külföldön volt, nem jogosult az ausztrál állampolgárságra. 2006-ban már a sajtó is közölte, hogy Ausztrália Napon adják át neki az állampolgári oklevelet, de az utolsó pillanatban le kellett mondani az eseményt, mert kiderült, hogy nem jár neki.

Az arénában legyőzte az ellenfeleit, de a Bevándorlási Hivatallal még ő sem bírt.

Az arénában legyőzte az ellenfeleit, de a Bevándorlási Hivatallal még ő sem bírt.

Russel Crowe 1968-ban érkezett Ausztráliába és 49 évből 37-et itt töltött. Ausztrálnak tartja magát.

“This is the country I choose to live in, this is the country in which I spent my formative years, so it’s kind of frustrating.

“But I am not the only person in that boat – there’s a whole bunch of New Zealanders who have committed to a life here, who have had children here, who bought their first houses here, who have bee n productive, taxpaying members of society.

Ez az az ország, amit magam választottam magamnak, hogy itt éljem le az életemet. Itt töltöttem a személyiségemet meghatározó éveimet. Ez az egész olyan frusztráló. De nem csak én vagyok így ezzel. Sok új-zélandi van még, aki itt él, elkötelezte magát ide, itt vállalt gyereket, itt vette meg az első házát, itt dolgozott és itt fizetett adót.
Standard