457-es kiskapuk – 3

A Bevándorlási Hivatal közzétette a 457-es vízum javítási tervét. Egyelőre csak vitaindító szándékkal. Számunkra azért is érdekes a terv, mert felsorolják benne a kiskapukat. Ezek többségéről már írtam korábban, de töredelmesen be kell vallanom, hogy teljes terjedelmükben én sem ismertem minden trükköt. Talán azért nem, mert a magyarországi ügyfeleim nem rendelkeztek volna azokkal az alapokkal, amik ezeknek a trükköknek a megjátszásához kellettek.

Most már csak múlt időt használok, mert ezekből a kiskapu-bezárási javaslatokból hamarosan szabályzat-változás lesz.

Nézzük a 3. sz. esetet:

Under current provision it is possible for a visa to be granted where the position has been
‘dressed up’ to appear more skilled or where there is a more appropriate ANZSCO classification available.

 For instance, an overseas person is working in a restaurant as a bar manager, however, this occupation is considered to low skilled to qualify for the Subclass 457 program.  The employer decides to nominate the person as a Restaurant or Café Manager instead.

There is no provision for the delegate to request further information to demonstrate that this is correct.

 A jelenlegi szabályok szerint a meglévő üresedést fel lehet javítani, hogy szakképzettséget igénylőnek tűnjön, pedig az Ausztrál Szabvány szerint van egy sokkal jobban oda illő leírás is.

Például, egy külföldi bár-menedzserként dolgozik, vagyis keveri az italt. Ez alacsony szintű szakmának számít, tehát szponzorálásra alkalmatlan. A munkáltató tehát a magasabb szintű vendéglő- vagy kávézó-menedzser szakmaként jelöli meg.

A bevándorlási tisztviselőnek nincs lehetősége arra, hogy az ilyen esetekben bizonyítékot követeljen.

There are also concerns that the 457 program is being used to secure the entry or stay of persons who would otherwise not be eligible for migration.   For instance, a family member of a grocery store owner may be nominated as a Specialist Manager not elsewhere classified, when in fact a more appropriate occupation as per the tasks of the nominated occupation would be an occupation which is not eligible for the visa such as Sales Assistant (General). Again in this situation there would be no provision for the delegate to request further

Az is aggasztó, hogy a 457-es vízumot olyanok bevándoroltatására használják, akik egyébként nem felelnének meg bevándorlásra. Például egy élelmiszer-bolt tulajdonosa valamelyik rokonát specialista menedzser szakmára jelöli meg, pedig a valódi foglalkozási megnevezés inkább a kereskedő-segéd lenne. Ez pedig alkalmatlan lenne bevándorlási célra.

A bevándorlási tisztviselőnek  ekkor sincs lehetősége arra, hogy a bizonyítékot követeljen.

A tervezet szövege angolul

Standard