Színvallás

buszA független német kutatóintézet, az Institut für ZertikateAnalyse (IZA) kísérletet végzett, hogy tanulmányozza a faji megkülönböztetés mértékét és formáit az ausztráliai Brisbane-ben. Tapasztalataikat egy hónapja publikálták.

Az IZA különböző származású és bőrszínű képzett tesztelőket küldött a buszokra, akik lejárt bérlettel felszállva, készpénz hiányára és sürgős ügyükre hivatkozva arra kérték a buszsofőröket, hadd utazzanak ingyen.

Összességében 1552 esetet rögzítettek a tesztelők. A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a sötét, illetve fekete bőrszínű embereket igen erősen diszkriminálják. A kelet-ázsiai és a fehér tesztelők kérését elfogadták, a feketékét ritkán. Pontosabban:

  • kelet-ázsiai (kínai, maláj, japán) – 73%
  • fehér (ausztráliai, európai, amerikai) – 72%
  • indiai – 51%
  • fekete (ausztrál bennszülött, afrikai) – 36%

Engedékenyebbek voltak a sofőrök a velük azonos származású/bőrszínű tesztelőkkel, illetve ha kevesebb utas volt a buszon. Amennyiben katonai egyenruhában szálltak buszra a tesztelők, az esetek nagy részében megengedték nekik, hogy érvénytelen bérlettel utazzanak. De még itt is volt különbség: a fehérek 97%-át, a feketéknek csak 77%-át engedték így utazni. A vélelmezett társadalmi státusz is sokat számít: az elegánsan megjelenő, üzletembernek öltözött fekete tesztelőkkel körülbelül annyira kivételeztek, mint az utcai viseletben megjelent fehérekkel.

Amikor a buszvezetőkkel közölték a kísérlet alapötletét, és megmutatták nekik a tesztelők fényképeit, 86 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy megengedné a fekete utasoknak, hogy továbbutazzanak. Több mint kétszer annyian, mint ahogy a teszt során a valóságban történt. A diszkrimináló hajlamot szégyellték, inkább hazudtak.

A teljes, angol nyelvű tanulmányt itt lehet letölteni.

Forrás: NEKI – Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda

Standard