Túl sokan jönnek!

– Túl sokan jönnek! – mondja Birrel professzor,  a melbourne-i Monash Egyetemen működő demográfiai kutatóintézet vezetője.

Foreign workers are using student or backpacker visas as a back door to work in Australia.

A külföldi munkások diák- vagy hátizsákos-vízummal jönnek, ezeket használják kiskapunak arra, hogy Ausztráliában dolgozhassanak. [A hátizsákos-vízum a munkás nyaralás (Working Holiday Visa) népszerű neve. ]

Birrel professzor szerint a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet miatt néhány vízumfajtát jól vissza kell vágni. Könnyen kitalálhatjuk, hogy melyekre gondolt, mert le is írta.

The net growth in the employed workforce in Australia was just 58,000 between the 2011 and 2012 August quarters. Yet, in the past year, at least 100,000 migrants who arrived found employment in Australia.

A 2011-2012-es időszakban csak 58 ezerrel nőtt az állások száma, de ugyanakkor 100 ezer bevándorló talált munkahelyet. Kiszorították a helyieket, főleg a fiatal, szakképzetlen munkásokat. Ugyanebben az időszakban az ausztrál fiatalkorúak munkanélkülisége 39 861-gyel növekedett.

The most serious implication of migration for domestic workers is the huge presence of migrants on temporary visas in metropolitan lower-skilled labour markets.
Though allegedly here for various educational, holiday and cultural exchange purposes, large numbers are primarily in Australia to work.

A nagyvárosok tele vannak ideiglenes vízumon lévő bevándorlókkal, akik elveszik az alacsony képzettséget kívánó állásokat (elsősorban a kiskereskedelmi és vendéglátós munkahelyeket)  a helyiektől. Állítólag tanulni és nyaralni jöttek, de valójában a nagyobb részük elsősorban dolgozni jött. Nem elég, hogy ha vízumot kapnak, akkor dolgoznak, de ha egyszer már bent vannak a munkaerőpiacon, akkor ügyesen meghosszabbítják az ittlétüket azzal, hogy lavíroznak a lehetséges vízumfajták között.

Ezeket az ideiglenes vízumokat túlságosan nagyvonalúan osztogatja a hivatal.  Ezen sürgősen változtatni kell!

Birrel professzorról azt kell tudnunk, hogy szinte minden javaslatát megfogadta a Bevándorlási Hivatal.

monash.edu.au

Standard