Belső infó

Március 22-én Melbourne-ben a Bevándorlási Hivatal magas beosztású hivatalnokai tájékoztatót tartottak a bevándorlási ügynökök számára. Az anyag átirata most jelent meg az ügynöki kamara belső honlapján.

457-es

A 457-es vízum (munkáltató szponzorálta ideiglenes lakos munkavállaló) online is kérhető, de a rendszerben valami hiba van, mert néha megengedi, hogy utólag hozzátartozót adjanak a főpályázó pályázatához, néha meg nem engedi meg.  A Bevándorlási törvény megengedné. A hiba kijavításán dolgoznak.

Az írek teszik ki a 457-s vízumra jelentkezők 10%-át, ezzel a harmadik helyen állnak.

Miért említette ezt meg a menedzser? Valami eredménnyel akart büszkélkedni? Ki kérte tőle számon ezt az eredményt? A bevándorlási ügynökök, akiknek az egyik fele indiai a másik fele kínai? {Csak viccelek, de nem nagyon.} Szerintem a munkahelyén létezik egy ilyen elvárás, hogy növelje a fehérek számarányát és csökkentse az összes többiét. Ezzel a dicsekvéssel  elárulta magát. Természetesen ez az egész csak egy feltételezés a részemről, majd az idő eldönti, hogy jól gondoltam-e.

A 457-es program  fehérebb, mint a bevándorlás általában. A munkáltatók nem csak az egyéni alkalmasságot nézik, hanem a bőrszínt is.

A tavalyi hasonló időszakhoz képest 50%-kal növekedett a kiadott 457-es vízumok száma.

A hivatal szerint aggodalomra ad okot, hogy a két leggyakoribb foglalkozás a Specialist Manager és a Project and Program Administrator. Mind a kettő Jolly Joker. Lásd a leírásukat a szabványban:

RSMS

Volt szó a július 1-én bevezetendő új pályázási rendszerről is. A legfontosabb talán az RSMS, az utolsó kiskapuk egyike. Ez egy munkáltató szponzorálta állandó lakosi vízum távoli  ausztrál vidékek számára. A jelenlegi rendszer elég laza, alig-alig képzettséggel és  foglalkozással meg lehet felelni, de július 1-től csak az ANZSCO (ausztrál szabvány) szerinti 1-3-as kategóriákba tartozó foglalkozásokkal lehet majd, vagyis szakmávalhivatással vagy vezetői beosztással. Nem lesz külön szakma-lista (SOL).

Tudomásom szerint sok olyan magyarországi diák van itt, aki arra számít, hogy az ausztrál tanulmányai végeztével erre az RSMS-vízumra pályázik majd, mert ehhez elég volt egy akármilyen képzettség is. Még be sem fejezték a tanulmányaikat és már zárul előttük az ajtó.

Ez nem valami kivételes, egyszeri jelenség. Aki veszi a fáradtságot és végigböngészi a korábbi híreket, az láthatja, hogy ez az általános trend. A beiratkozáskor még  járhatónak tűnő útvonalak a végzés idejére elzáródnak. Éppen azért záródnak el, mert a hivatal észleli, hogy túl sokan próbálnak bejutni ezen a módon, de igazán nincs rájuk szükség, tehát intézkedik és bezárja a kaput. Lassan csinálja, mint mindent, de a diák számára nincs menekvés, hiszen  a tanulmányaival még nem végzett.

Standard