Az új jelentkezési portál

Ez lesz az új jelentkezési portál július 1-től: http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/
(Egyelőre nem működik. Csak nézegetni lehet.)

Érdekes tények, amik az eredeti tervtől eltérnek:

  • Nem kell majd külön díjat fizetni a feliratkozáskor. Az eredeti terv szerint kb. 400 dollárt kellett volna.
  • Nem jár áthidaló vízum a feliratkozással. Az eredeti terv szerint még a külföldön lévők is kaptak volna egy áthidalót, amivel azonnal Ausztráliába jöhettek volna. Hallottam olyan elképzelésről – egyenesen a tervezésben részt vevő hivatalnoktól – hogy megszüntetik a belföldi- és külföldi vízumok jelenleg létező szigorú elkülönítését.
A feliratkozáskor már elismertetett szakma és kész nyelvvizsga szükséges. A rendszer automatikusan – egyelőre emberi közbeavatkozás nélkül – lepontozza a feliratkozókat és a pontok szerint sorba állítja őket.  Ebből az következik, hogy ha elegendő magas pontszámú jelentkező áll már a sorban, akkor lehet, hogy te soha nem kerülsz be a kiválasztottak közé.

Nem derül ki a leírásból, hogy az állami szponzorálás a rendszerbe épített dolog lesz-e, vagy külön, egy párhuzamos úton történik majd.

Az egyes foglalkozásoknak külön-külön létszámkereteik lesznek. (Vajon tudjuk-e majd, hogy az egyes foglalkozásokból hányan iratkoztak fel és és mennyi is a keretszám? Ezek biztosan törvényesen hozzáférhető infók lesznek, csak papíron kell kikérni és olyan soká jön majd válasz, hogy addigra régen elavult az egész. Csak a szokásos pesszimizmus szól belőlem.)

After each invitation round for the independent and family sponsored visas, the department will publish on this website the lowest scoring points test mark that allowed an EOI to be invited for each occupation group.

Aha, szóval minden merítés után, közlik majd, hogy hány ponttal lehetett bejutni a kiválasztottak körébe. Tehát nem menet közben, hanem utána. Jó-jó, abból is lehet tanulni valamit.
A munkáltatók számára is új lehetőségeket nyújt majd a rendszer. Eddig is válogathattak a jelentkezők között, de az egész olyan eldugott és szerencsétlen volt, hogy a munkáltatók nem nagyon tudtak róla és ha tudtak is, a szponzorálás olyan keserves és hosszadalmas volt, hogy nem foglalkoztak vele. Inkább nemzetközi munkaközvetítőkhöz fordultak. A hivatal valahogy soha nem tud olyan szolgáltatást nyújtani, mint amit a gazdasági élet szereplői elvárnak.

 

Standard