Élettársi együttélés kipapírozva

Az élettársi együttélést a házasságlevélhez hasonló papírral is el lehet látni. Ennek bevándorlási szempontból is nagy jelentősége van. Az élettársaknak legalább egy évig együtt kell élniük ahhoz, hogy a Bevándorlási Hivatal elfogadja az élettársi viszonyt a házassággal egyenértékűnek. Az élettársi együttélést igazoló papír azonnal létrehozza ezt a kedvező helyzetet, nem kell egy teljes évet kivárni.

Az élettársi együttélés bejelentése és igazoltatása eddig csak a következő államokban volt lehetséges: VIC, ACT, TAS, NSW.  Most jelent meg a hír, hogy QLD is csatlakozik a sorhoz.

http://gaynewsnetwork.com.au/news/northern-territory/4512-civil-unions-to-start-in-queensland-next-month-2.html

NSW

NSW-ben itt kell jelentkezni a papírért: http://www.bdm.nsw.gov.au/Relationships.htm

Mindjárt az elején van egy betonfal. Az űrlap, amit ki kellene tölteni, az ausztrál állandó lakosi vízumot követeli, hiteles másolatban. A kérdésemre a hivatal ezt válaszolta:

. . there is no provision in the act that both applicants must be resident to Australia. Only one applicant must prove that they live in NSW.

A törvény nem írja azt elő, hogy mindkét fél ausztrál lakos legyen. Elég, ha az egyik fél bebizonyítja, hogy NSW-ben él.

A lehetséges bizonyítékok közül a vízumot tehát kihagyhatjuk. Megnyugtató. Sok boldogságot!
http://www.immi.gov.au/legislation/amen … 009-05.htm

VIC

Viktória államban nem hajlandók elfogadni regisztrálási kérelmet olyanoktól, akik legalább egy éve  nem ottani lakosok. Ezzel sokat, nagyon sokat levontak az egész regisztrálási eljárás értékéből, hiszen bevándorlási szempontból éppen ez lett volna a lényeg, ez az egy éves együttélés helyettesítése. Beszéltem a döntéshozó tisztviselővel, aki elég egyértelműen elmagyarázta, hogy igen, éppen ezért vezették be ezt a gyakorlati korlátot, ami nem is szerepel a törvényükben, hogy a bevándorlási célra való felhasználást megnehezítsék. Mikor az egész regisztrálási dolgot kitalálták, akkor az eredeti cél a homoszexuális párkapcsolatok törvényesítése volt, de hamarosan kiderült, hogy a valóságban a túlnyomó többség (overwhelming majority) bevándorlási célra veszi igénybe és persze nem homo-, hanem hetero párok.

Na most, az angol nyelv tele van megszépítő kifejezésekkel és ez a tisztviselő is ebben a megszépítő stílusban beszélt. Amit ő úgy fejezett ki, hogy túlnyomó többség (overwhelming majority), azt magyarul úgy kell érteni, hogy volt talán 1 pár, amelyik egyneműekből állt és volt ezer, amelyik különneműekből és mind egy szálig – az egyneműek és a különneműek egyaránt – bevándorlási célra akarták használni a regisztrálási papírt.

 

Standard