A diákvízumok jövője

A bevándorlási miniszter még valamikor márciusban megbízta Michael Knight, ismert ausztrál politikust, a sydney-i olimpia egykori főnökét a diák-vízum program felülvizsgálatával. Erről már írtam áprilisban.

A vitairatból:

Sokan vélik úgy, hogy a nemzetközi oktatás Ausztrália harmadik legnagyobb export-ágazata, csak a szén és a vasérc előzi meg.

Az elmúlt 5 évben az egykori diákok tették ki a családi bevándorlás 6-9%-át és a szakképzett bevándorlás 14-22%-át.

Sajnos a diákok egy részének a szándékai nem tekinthetők valódinak. Azért jöttek Ausztráliába tanulni, hogy állandó lakosi vízumot szerezzenek, de eszük ágában sem volt a tanult szakmában dolgozni.

A nem-valódi diákok létszámának növekedését olyan ügynökök is segítették, akiknek a módszerei kétségesek vagy esetenként törvénytelenek voltak.

2010-ben a kormány olyan intézkedéseket hozott, amivel gyakorlatilag elvágta annak a lehetőségét, hogy bizonyos tanfolyamokon tanulók majdnem biztosan állandó lakosi vízumhoz juthattak. Ez drámai létszám-visszaesést okozott. A nem-valódi szándékkal beiratkozó diákok bizonyos fajta tanfolyamokra (szakács, fodrász, szociális munkás) jelentkeztek. Nem csak ezek létszáma esett vissza, hanem a valódi tanulmányokat folytató diákoké is.

Abban mindenki egyetért, hogy bizonyos iskolák és ügynökeik úgy manipulálták a rendszert, hogy bevándorlási célt, nem pedig oktatásit érjenek el vele. A szabályokra felügyelő hivatalok nem tudtak lépést tartani ezzel a fejleménnyel. Nem számítottak rá.

A kormány intézkedéseinek hatására a nem-valódi tanulási szándékkal beiratkozók száma jelentősen visszaesett. Ez jellemzően a következő szakmákban történt:

  • HM – Hospitality Management (üzletvezetés)
  • C – Cookery (szakács)
  • H – Hairdressing (fodrász)
  • W -Welfare Studies (szociális munkás)

Ha a vonalakat meghosszabbítjuk, akkor világos, hogy valamikor 2011 elején elérték a padlót.

Az elmúlt két évben sok szakiskola bezárt. 2009-ben 16 iskola, 5795 diákkal, 2010-ben 33 iskola 5891 diákkal.

Sajnos a diákok egy részének a szándékai nem tekinthetők valódinak. Azért jöttek Ausztráliába tanulni, hogy állandó lakosi vízumot szerezzenek, de eszük ágában sem volt a tanult szakmában dolgozni.

A nem-valódi diákok létszámának növekedését olyan ügynökök is segítették, akiknek a módszerei kétségesek vagy esetenként törvénytelenek voltak.

Bob Birrell, a melbourne-i Monash Egyetem népességtudományi kutatója válaszol a felvetésre:

Knight nem ismeri el, hogy az egymást követő kormányok csinálták meg ilyenre a szabályokat és az egésznek végül ez lett a következménye.

Michael Jones, sydney-i bevándorlás-jogász ezt írja a blogjában:

A diákokra kenni az egészet, az a legkönnyebb dolog.

Nem a korrupt ügynökök hozták létre a 885-ös és a 886-os vízumokat {a külföldi diákok letelepedését elősegítendő}, hanem az ausztrál kormány.

A kormány volt az, amely megengedte a gyors meggazdagodásra törekvő üzletembereknek, hogy az ország harmadik legnagyobb export-ágazatává növeljék ezt az ágazatot. A feltörekvő indiai, kínai, nepáli és vietnami családok megtakarításukból és hitelekből pénzelték az egészet.

forrás

A Bevándorlási Hivatal válasza

A Bevándorlási Hivatal válasza itt olvasható

Magyarországról is nagy számban jöttek ide szakképzésre, hiszen potom két évnyi tanulással meg lehetett szerezni az állandó lakosi vízumot. A tanulóidő alatt heti 20 órát lehet dolgozni. A vízum-szerzési lehetőségnek gyakorlatilag vége van, a heti 20 óra maradt csak. Vissza is esett a diákok száma, de nagyon.  A pillanatnyi helyzetre csak következtethetünk, mert a legfrissebb statisztika is csak a 2010-es helyzetet mutatja. Az elmúlt években egyszerre ennyi magyar születésű diák volt Ausztráliában:

2006. június végén 324
2006. szeptember végén 389
2006. december végén 389
2007. március végén 459
2007. június végén 412
2008. június végén 540
2008. december végén 621
2009. június végén 588

Mit tanultak?

Magyar születésű diákok Ausztráliában a 2009-10-es pénzügyi évben

Amint a statisztika mutatja, szinte kizárólag angolt, aztán pedig szakács- illetve fodrász-szakmát. Mást alig-alig. Tudtommal a jelenleg érkezők angol-tanulásra jönnek, abban a reményben, hogy aztán majd csak lesz valami.

A Knight-jelentésre adott hivatali válasz nem sokat segít rajtuk, de ha lehet, inkább csak ront a helyzetükön. A hivatal ugyanis a következőket tervezi.

Szakiskolák és középiskolák

angol-tanulás

Szerintem ebben a tervben csak olyan könnyítések szerepelnek, amelyek a 3. világból érkező diákok jelentkezési esélyeit javítják. Pl. a 3. és a 4. kockázati kategóriába tartozóktól nem követelik meg, hogy jelentős megtakarítást mutassanak fel. Hát ez a magyarokra nem vonatkozik, mert szakma- vagy angol-tanulás esetén Magyarország a 2. kockázati kategóriába tartozik.

A kockázati kategóriák (assessment levels) felülvizsgálata is elkezdődött. Egy érdekes új szempontot vezetnek be:

The government recognises that high-quality, low-risk education providers operate across all education sectors, including those outside the university sector. Considering a provider-based risk management . . .

Vagyis a hivatal nem csak azt nézné, hogy a diák melyik országból jön és mit akar tanulni, hanem azt is, hogy a kinézett iskola magas-színvonalú, kis-kockázatú intézmény-e. Na, erre illik a közmondás, hogy szegény embert az ág is húzza. A magyar diákok jó része ugyanis alacsony-színvonalú, nagy-kockázatú iskolába iratkozott, mert a lényeg nem a tanulás, hanem a munkavállalási lehetőség lett volna.

Ha az iskola-ügynök valami jobb iskolába íratja be a diákot, hát az felháborodva fordul hozzám – még jó, hogy nem mindjárt a Bevándorlási Hivatalhoz – mert megtudta más diákoktól, hogy léteznek kamu iskolák is és azok a jók, neki is olyan kéne.

Mint látjuk, a Bevándorlási Hivatalnak más a véleménye.

Standard