Tandíj a gyerekek után

Az Ausztráliában tanuló családos külföldi diákok kötelesek a gyerekeiket iskoláztatni és utánuk teljes tandíjat fizetni. A tandíj évi 3600 dollártól akár 14 000 dollárig is terjedhet, a gyerek korától és az iskola helyétől függően. A 457-es vízumon (munkáltató szponzorálta ideiglenes lakos munkavállaló) lévők NSW-ben és Canberrában fizetnek, bár nem teljes tandíjat, de még mindig szép összeget. A többi államban ők nem fizetnek, csak itt.

A diákvízumot nem is adják meg, ha nincs előre elrendezve és kifizetve a gyerek taníttatása. A 457-es vízumot megadják, mert annak a feltételeibe elfelejtették berakni ezt a kötelezettséget. Egyáltalán, a 457-es már régóta létező vízum volt, mikor NSW-ben Bob Carr zöld befolyás alatt álló munkapárti kormánya bevezette a tandíjszedést.

A Viktóriai Emberjogi Bizottság most azt vizsgálja, hogy ez a tandíjszedés az ENSZ gyermeki jogokról szóló nyilatkozatának durva megsértése-e. Jellemző az ausztrál politikában használt kibúvó: a fentebbi nyilatkozat csak a szövetségi kormányra vonatkozik, az egyes állami kormányokra nem. A szövetségi kormánynak lenne a feladata, hogy az egyes államokat az egyezmény betartására kényszerítse.

forrás

Standard