Új-zélandiakból új ausztrálok

A Wellingtonban közzétett hivatalos adatokból kiderül: rekordszámú új-zélandi hagyta el hazáját az elmúlt hónapok földrengései után, hogy Ausztráliában telepedjen le, amely nem kér vízumot az Új-Zélandról érkezőktől.

Az Ausztráliába távozók száma májusban nettó 3300-at ért el (az onnan érkezőket is beszámítva), ez a statisztikák készítésének kezdete óta a legmagasabb. Az előző egyhavi rekord 1979-re nyúlik vissza, akkor nettó 2900-an mentek el.

A kivándorlók jelentős része a déli szigeten lévő Christchurchből, az ország második legnagyobb városából távozik, amelyet két nagy erejű földrengés sújtott az elmúlt tíz hónap folyamán – mondta az országos statisztikai hivatalnál dolgozó Geoff Bascand. “A február 22-i földrengés óta 1300-zal többen mentek el és 400-zal kevesebben érkeztek a városba, mint a múlt év azonos időszakában” – tette hozzá.

Az Új-Zéland és Ausztrália közötti megállapodás szerint a két ország állampolgárai vízum nélkül telepedhetnek le és dolgozhatnak a másik országban. Az új-zélandiakat ezenkívül vonzza az ausztrál gazdaság dinamizmusa, amelynek hasznára válik a feltörekvő országok, főleg Kína nagy nyersanyagigénye.

MTI

Standard