Nem köti a szerződés

A munkáltatói nominálással és a regionális munkáltatói nominálással (ENS, RSMS) nagyszerű állandó lakosi vízumhoz lehet jutni. Sokan hezitálnak, mikor kiderül, hogy előbb alá kell írni egy 3, ill. regionális esetben egy 2 éves munkaszerződést. Régi jó kollégám, Robert K Chelliah közzétett egy érdekes esetet az angol nyelvű fórumon.

Volt egyszer egy munkáltató, aki egy olajipari bányamérnököt nominált. Természetesen a munkaszerződést is aláírták, amit a nominált mérnök a vízum kiadása után néhány héttel felrúgott. Kilépett a nomináló cégtől és megalapította a saját cégét és a nomináló versenytársaként lépett fel a piacon. A nomináló minden követ megmozgatott, hogy a mérnök állandó lakosi vízumát visszavonassa a hivatallal. Semmit nem tudott elérni. A Bevándorlási Törvényben egy szó sincs erről a lehetőségről. A munkavállaló az ENS vagy az RSMS vízum megkapása után azonnal felmondhat.

Magam is tapasztaltam ilyeneket, hogy a munkavállaló, aki addig 457-es (szponzorált munkavállalói ideiglenes lakosi) vízumon volt, azonnal felmondott, amint megkapta az állandó lakosit, amit a munkáltatója segítségével, annak a nominálásával szerzett meg. A munkáltatók nem próbálkoztak a vízum visszavonatásával, hagyták az egész dolgot és kerestek inkább másik alkalmazottat. Az előbbi példában felhozott olajmérnök veszedelmes versenytársként lépett fel, tehát a volt munkáltató ellenlépései érthetők. Az, hogy ezzel nem tudott semmit elérni, számunkra nagyon tanulságos.

forrás

Standard