Külföldi diákok

Már megint azokról írok, akik nem írnak blogot.

Tegnap este szkájpon kért tanácsot egy másik ausztrál városból egy magyar diák-házaspár. A férj már 45 fölött van, túl a korhatáron. Hiába is van kitűnő szakmája, nem felelt volna meg bevándorlásra. A felesége még fiatal, de annak nem volt jó végzettsége. Beiratkozott hát egy két éves Cer. III fokozatot adó Welfare Worker iskolába, illetve előbb egy 8 hónapos angol tanfolyamra.
Mostanában végzett. A végzés után fél éve van arra, hogy a 485-ös ideiglenes vízumra beadja a jelentkezését, de az IELTS-vizsgán az egyik tárgyból mindig hibádzik egy fél jegy, pedig már többször is nekiment. A határidő vészesen közeleg, további vizsgára már nincs idő, pályázni kellene.
Berenguel neki is mentőövet jelent. {Az esetről többször is írtam itt, tessék visszakeresni.}

Biztos, ami biztos, belenéztem a Bevándorlási Szabályzatba is. Még mindig a régi szöveg, még mindig előre követeli a nyelvvizsgát. Ezt lehet kiolvasni belőle. Egészen addig, amíg Berenguel hosszadalmas ügyének végén a legfőbb bíró másként nem olvasta, mindenki más úgy olvasta ki, hogy előre kell a nyelvvizsga. Ha megnézed a Bevándorlási Hivatal honlapján a tájékoztatót, az is azt állítja, hogy előre kell.
Gondos kereséssel rá lehet találni a Berenguel esetre a hírek között és akkor világos, hogy a tájékoztató hibás, de ha nem tudod, hogy egy brazil diák nevére kell keresned a régi hírek között, akkor magadtól rá nem jössz, az biztos!

Szóval, a házaspárnak még van egy lélegzetvételnyi ideje, még beadhatják a pályázatot. Utána persze igyekezni kell a nyelvvizsgán, mert bármikor kérheti a hivatal a tiszta 6-os eredményt.

A baj a munkával van. Kevés. A férj heti 20 órával kezdett, de mostanában csak 12 órányi munkát kap. A keresete nagy része, heti 300-320 dollár a lakbérre megy, a maradék 50-60 dollárból élnek. Fogynak. Ahogy elmesélte, egykor piknikus alkatuk volt, most meg aszkéta. Már el is felejtettem a piknikus alkat kifejezést, jó hogy eszembe juttatta.

A Welfare Worker iskola nagyon szép és nagyon jó volt, elment rá 30 ezer dollár és a végzettség az új szakma-lista szerint nem alkalmas arra, hogy közvetlenül állandó lakosira pályázzanak vele. A továbbtanulás egy Social Worker (szociális munkás) végzettségért szóba se jöhet. Nem kaphatnak további diákvízumot, mert a bankban csak 400 dollárjuk van.

Ennek a 485-ös ideiglenes lakosi pályázásnak sikerülnie kell, mert ez másfél év, teljes munkaidős munkavállalásra jogosítaná fel őket. Elmehetnének vele olyan környékre dolgozni, ahol lenne munka és talán-talán szponzor is. A helyzet kétségbeejtően sürgős és a nyelvvizsgán túl sok múlik most.

Engedélyt kértem tőle arra, hogy az esetéről név nélkül írjak erre a fórumra. Megengedte, sőt biztatott is, még érdekes részleteket is közölt, de azokat inkább nem írom meg, mert akik ismerik őket, azok rájuk ismerhetnek. Tudom, hogy többen is vannak most ilyen helyzetben, mint ők. Más városból is kapok telefonokat és szkájp-hívásokat.

 

Standard