A Fővárosi-terület nyelvi követelményei

· English language ability. Provide evidence that you have sufficient English language ability which will provide reasonable employment opportunities in the current Canberra labour:

– for ANZSCO Major Group 1:
¨ hold a current IELTS result with a score 7 in each band (regardless of passport held). However, if the occupation is ‘limited’, an IELTS result with a minimum score of 8 in speaking and 8 overall is required.

– for all other ANZCO Major Groups (2, 3, 4, 5, 6 or 7), either:
¨ hold a passport from the United Kingdom; Canada; New Zealand; United States of America; Republic of Ireland. An IELTS result is not required if a higher level of English ability is a condition on the SMP Occupation List. However, if the occupation is ‘limited’, an IELTS result with a minimum score of 8 in speaking and 8 overall is required.

or

¨ for all other passport holders, hold an IELTS result with a minimum score of 7 in speaking and 7 overall. An IELTS result is required if a higher level of English ability is a condition on the SMP Occupation List. All ‘limited’ occupations require an IELTS result with a minimum score of 8 in speaking and 8 overall.

Tehát egy péktől vagy kertésztől azt várják el, hogy 7-esre tudjon angolul. Egy angol születésű és neveltetésű pék vagy kertész 5,5-ösre tud. Egy magyar születésű – hát még egy kínai – mi az ördögnek tudna ennyire? A 7-es tudás a felsőfokú végzettségűektől várható el. Ha egy pék ilyen színvonalon beszél az anyanyelvén, mondjuk magyarul, az nem pék, hanem valami más, pl. újságíró vagy tanár. Valaki, akinek a jó nyelvtudás a szakmájához tartozik. Ha a pék süketnéma, akkor is lehet jó pék. Olyan finom kiflit süthet, amit egész Ausztráliában nem süt senki, hiába beszél ékesszólóan angolul. (Talán néhány horvátul beszélő süt.)

Csak találgatni tudok, hogy miért is kellenek Canberrába ilyen irodalmi szinten beszélő pékek és kertészek. A találgatásban a mai tévéhírek segítettek. Íme Canberra színe-java, a fiatalság példaképe, egy híres rögbijátékos.

http://www.youtube.com/watch?v=9xauFZVmm2A

Standard