Fejőstehenek?

A melbourne-i Monash egyetemen működő népesség-kutató intézet (Monash University’s Centre for Population and Urban Research) gondozásában megjelent tanulmány keményen kritizálja a kormány politikáját.
A politikai szándék eredetileg az volt, hogy az oktatás és a bevándorlás összekapcsolásával fiatal, jól képzett munkaerőt kapjon az ország, ingyért.
Ez a kapcsolat az oktatás és a bevándorlás között korábban nem tapasztalt módon vonzotta a jelentkezőket. Főleg indiai falusiak jöttek, gyenge angoltudással és szakmát tanultak. Jelenleg 400 ezer indiai él Ausztráliában, ezek egyharmada diák.
Nem volt megfelelő a szabályzás és az oktatás minősége. Lelkiismeretlen ügynökök kiszolgáltatott helyzetbe hozták a fiatalok tömegeit.
A politika kizárólag az oktatás jövedelmezőségére figyelt. A külföldi diákok oktatása évi 17 milliárd forgalommal Ausztrália harmadik legnagyobb exportálója. Viktória államban pedig ez a legnagyobb export-ágazat. Évi 4 milliárd dollárt hoz Viktória államnak.
A kormány most megreformálta az egész rendszert. Elvágta a szálat az oktatás és a bevándorlás között. Julia Gillard oktatási miniszter szerint az előző konzervatív kormány a felelős. A jelenlegi munkapárti kormány 2007-ben került hatalomra és tavaly kezdett a rendszer reformjához, miután a sajtóban megjelentek az első cikkek az oktatás színvonaláról.
A korábban érkezett indiai bevándorlók professzionális képzettségű városiak, akik a 70-es évek óta jönnek Ausztráliába. A jelenlegi diákok vidékiek és gyakran eladósodottak. A hátrahagyott tágabb családjuk rájuk számít, mint leendő jómódú támogatóra. India Pandzsáb tartományában nem az ausztrál oktatás jó híre számított, mikor útra bocsájtották a fiatalokat, hanem a készpénz, amit hazautaltak, amiből szép új téglaházakat építettek a rokonok.

http://www.theage.com.au/national/educa … -w12f.html

Standard