Cím?

Vidéki városban praktizáló kolléganő egy sürgős házassági-vízumpályázatot küldött a fővárosban lévő hivatal postafiók-címére. A futárszolgálat visszajelzése szerint a határidőre ott is volt a küldemény a postafiókban.
Mégis, a Bevándorlási Hivatal visszajelzésén nem a kézbesítés napja, hanem egy nappal későbbi dátum szerepelt. A pályázat tehát késve érkezett be. Ez nagy baj, ez nagyon nagy baj. A hivatal azt a magyarázatot adta, hogy szerintük a postafiókra küldött küldemény még nincs kézbesítve, csak akkor lesz, ha ténylegesen eléri a hivatali íróasztalt. Kész.

A szakmai alapú bevándorlásnál egészen máshogy áll a helyzet. Ott az lehet a baj, ha a hivatali íróasztalra teszed le a pályázatot.

A Bevándorlási Hivatal honlapján a 175-ös vagy a 885-ös alosztályú vízumról írt tájékoztatóban azt írják, hogy postai úton és futárral is el lehet juttatni a pályázatot a hivatalhoz. Mindkét módszer érvényes és mindkét módszerrel az lesz a pályázat benyújtásának dátuma, amikor a küldemény megérkezett a postafiókba vagy az íróasztalra. Nincs az a csúszás, mint a házassági-vízumpályázatnál a fentebb leírt esetben volt.

Post

Department of Immigration and Citizenship
GPO Box 1638
Adelaide SA 5001

Courier:

Australia Courier Department of Immigration and Citizenship
4th Floor, 55 Currie Street
Adelaide SA 5000
Australia

Adelaide-ben tanult diákok a tanulmányaik végén helyben adták be a bevándorlási kérvényüket. Ha már helyben vannak úgyis, akkor személyesen mentek be a hivatalba és tették le a pultra a pályázatot.
Na, jó nagyot koppantak. A borítékot néhány hét múlva visszakapták, benne egy levél, hogy ez a pályázat érvénytelen. Rossz helyen lett benyújtva, azért.
Ez néhány diáknál azt jelentette, hogy a pályázással mindörökre lekésett, mert már túl volt az előírt határidőn. Esetleg még illegálissá is vált, mert az érvénytelen pályázat nem adta meg azt a biztosítékot, az áthidaló vízumot, amit az érvényes pályázat automatikusan megadott volna.

Hogy-hogy rossz helyen adták be a pályázatot? Nem ismerték volna fel a bevándorlási hivatalt, ahol korábban már mindenféle diák-vízum ügyekben jártak? Dehogy nem. Csak figyeld meg az előírt címzést jobban: 4th Floor (negyedik emelet). Ezek a naiv diákok a földszinten lévő ügyfélszolgálati pulthoz vitték a pályázatukat. Az nem a negyedik emelet! Az a földszint.

Miért nem vitték a negyedikre? Hát nem bírtak felmenni a lifttel?

Először is, nem gondolhatták, hogy oda fel szabad menni. A hivatal egy sok-emeletes irodaházban székel, az ügyfeleknek általában nincs bejárásuk az egyes irodahelyiségekbe, de még az egyes emeletekre sem. Biztonsági őr áll az ajtóban és már a lifthez vagy a lépcsőkhöz sem engedi oda az illetékteleneket. A benyújtandó dolgokat, pl. orvosi vizsgálat eredményét, bekért igazolásokat, stb. a pulthoz kell vinni, onnan majd továbbítják a megfelelő íróasztalhoz. E sorok írója is ezt tapasztalta Sydney-ben vagy Parramattában.

Minden korábbi tapasztalat azt mutatja, hogy ez a hivatal így működik. Például a magyarországi házassági vízum-kérelmeket Berlinben dolgozzák fel, de simán be lehet adni a kérvényt Budapesten vagy Bécsben is. Onnan is eljuttatják Berlinbe. Néhány nappal később, de biztosan ott lesz a megfelelő asztalon.
Na, ez a negyedik emelet Adelaide-ben, ez nem így működött. Erre az emeletre fel lehetett menni, csak nem a biztonsági őrön keresztül. Az irodaház másik sarkában, egy másik lifttel igenis fel lehetett menni a 4. emeletre, ahol egy kis pult van, általában személyzet nélkül. A futárok vagy a postások ismerik is a helyet és a postát nagy ívben a pult mögé szokták dobni.
Ez a helyes, szabályos pályázat-benyújtás, a kutyafáját. Tanulják meg azok a diákok, hogy van törvény és rend.

Igen, törvény. Külön törvény írja elő, hogy hová kell érkeznie a szakképzettségi alapon benyújtott pályázatoknak. Aki megszegi a törvényt, az bűnös. Az megérdemli a büntetését. Meg is kapták, egy sem menekült meg. Mind egy szálig illegálisnak minősültek és mehettek innen vissza oda, ahonnan jöttek.

Standard