Nyugtalanító precedens

Korábban írtuk:
2007. szeptember 1. előtt beadott pályázatok
A külföldről benyújtott nagyon régi pályázatokat visszaküldik, a pályázati díjat visszatérítik. Újra lehet pályázni, de már az új feltételek lesznek érvényesek. Ezek sokkal keményebbek, mint a régiek voltak.
Azok, akik Ausztrálián belüli pályázatot adtak be, továbbra is a sorban maradnak.

Nem gyerekség, amit a miniszter ezzel tett. 20 ezer pályázatról van szó, a legtöbb nem egy személyes, hanem családi. Lehet, hogy ezzel 40-50 ezer ember reményeit törte össze.

Miért csinálta? Megcsinálhatja-e megint? Milyen más módja van arra, hogy a túljelentkezőkkel elbánjon?

2007. szeptemberében szigorodtak a bevándorlási szabályok. Az addigi 5-ös nyelvtudást a felsőfokú végzettséget igénylő szakmák esetében felemelték 6-osra. Az új szabályok szerint pályázókat előre vették a sorba. Akár néhány nap alatt is vízumot kaphattak. A régieket meg hagyták várni, egészen tegnapelőttig. Akkor azt mondták nekik, hogy fogják a pénzüket és maradjanak ott, ahol vannak.

Ezt a módszert a miniszter korábban nem alkalmazta. A Bevándorlási Törvény szerint lehetősége lett volna rá, de inkább a pontszám-határ emelésével szabályozta a bevándorlók létszámát. A pontszámokat most is, bármikor megemelheti, ha úgy látja jónak. A már bent lévő pályázatokra is érvényes lehet az új ponthatár és aki nem megy át, az még a pénzét sem kapja vissza.

Legalább egyszer a miniszter már megemelte a ponthatárt úgy, hogy a már sorban lévők számára megmaradt a régi határ. Ezt mindenki helyes és humánus lépésnek tekintette, kivéve azok, akik éppen be akarták nyújtani a pályázatukat és erre már nem maradt elég idejük. A Bevándorlási Szabályzat viszont nem változott meg. A miniszternek továbbra is megmaradt az a joga, hogy úgy emelje a ponthatárt, hogy az emelés a már sorban állók számára is érvényes legyen.

Két és fél évvel a szigorítás után megint szigorítani kell, mert túl sok a jelentkező. A miniszter megint élhet majd a hatalmával. Van neki elég. Meg fogja változtatni az egész pontozási rendszert, vagyis a gyakorlatban megemeli a ponthatárt az újonnan jelentkezők számára. De ezen felül azt is megteheti, hogy a sorban állók számára is új ponthatárt jelöl meg. Azt is megteheti, hogy a jelenlegi rendszerben hosszasan várakozókat majd visszadobja, ahogy tegnapelőtt tette a 2007. szeptember előttiekkel.

Standard