Jelentős szigorítás

Jelentős szigorítás az Ausztráliában végzettek számára.  A január 1-től bevezetendő új szabályok a 487-es, 885-ös és 886-os vízumokra vonatkoznak. A 485-ösre nem.

  1. Január 1-től csak sikeres szakma-elismeréssel lehet az előbbi 3 vízumalosztályban pályázni. Jelenleg még elég a szakma-elismerés elkezdését igazolni, de január 1-től ennyi már nem lesz elég.
  2. Kétkezi szakmákban csak a január 1. után szerzett szakma-elismerés számít majd. Hiába van korábbról egy, most újat kell majd csináltatnod. {A szakma-elismerő hatóság (TRA) még mindig dolgozik az új elismertetési rendszeren.}

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha január 1. után 487-es, 885-ös és 886-os vízumokra jelentkezel kész szakma-elismerés nélkül, akkor a pályázatod érvénytelen lesz. Ha papíron pályázol, akkor néhány hét vagy néhány hónap múlva visszakapod. Ha interneten át pályázol, akkor be sem tudod adni.
Könnyen előfordulhat, hogy azt hiszed, törvényesen vagy Ausztráliában, annak ellenére, hogy lejárt a diákvízumod, hiszen idejében beküldtél egy pályázatot. Valójában csak az van itt törvényesen, akinek a beadott pályázata érvényes is. Az érvényességről illetve az érvénytelenségről talán túl későn szerzel tudomást és azon kapod magad, hogy törvénytelen helyzetbe kerültél. Aki törvénytelen lett, az a gyakorlatban nem tud Ausztrálián belül további vízumpályázatot beadni.

Az új szabály egyelőre csak a Bevándorlási Szabályzat módosításaként olvasható. Ez az:
http://www.comlaw.gov.au/ComLaw/Legisla … L04559.pdf

A szabályzat-módosítás a teljes formájában is megjelent már:

Migration Amendment
Regulations 2009 (No. 15)1
Select Legislative Instrument 2009 No. 375

http://www.comlaw.gov.au/ComLaw/Legisla … 1201EV.pdf

Standard