Már megint a diákok

Bob Birrel, a melbourne-i Monash Egyetem népességkutató intézetének professzora újabb cikket jelentetett meg a Népesség és Lakóhely (People and Place) c. szaklapban.
Birrelről azt kell tudnunk, hogy mindig nagy hatással volt a bevándorlási politikára. A javaslataiból szinte biztosan szabály lett.

Az a véleménye, hogy a tavaly decemberi szabályváltozások, amelyek további reformokkal is társultak azóta (bizonyára az egyes államok szponzorálási politikájára gondol) a legtöbb Ausztráliában tanuló diák számára elérhetetlenné teszik az állandó lakosi státuszt. Gyenge angollal, csekélyke szakmai gyakorlattal és alacsony szintű szakács- vagy vendéglátós végzettséggel nem sokra mennek.
Azok a cégek, amelyek ezekre alapozták az üzletüket, másfelé kell hogy nézzenek.

Dennis Murray, a Nemzetközi Oktatási Szövetség igazgatója szerint az intézkedések nem lesznek jelentős hatással az egyetemekre, de a vendéglátós tanfolyamok növekedését megállítják majd. Nem roppant össze az egész, ahogy Bob Birrel szerette volna.

Birrel szerint az a drámai növekedés, amit a vendéglátós-, szakács- és fodrász-tanfolyamok 2005 óta produkáltak, eltorzították a bevándorlási politikát. Olyan végzősöket bocsátottak ki, akiket nem érdekelt a szakma, amit tanultak, de képzettségük szintje amúgy sem lenne elég arra, hogy azt a munkát végezzék, amire állítólag kiképezték őket.

Úgy látom, hogy amint a szabály-változások eljutnak a diák-toborzó irodákhoz, a beiratkozások száma komolyan esni fog.
Szerinte a kormánynak még határozottabban kellene lépni és a kemény bevándorlás-politikai lépéseit jobban alá kellene támasztani. E helyett több mint 40 ezer végzősnek megengedték, hogy ideiglenes lakosi vagy pedig áthidaló vízumon itt maradjon, pedig a legtöbbjének úgy sincs semmi esélye arra, hogy feljebb lépjen állandó lakosira.
Úgy gondolja, hogy egyfajta csatározás folyik a kormányon belül, azok között, akik a külföldi diákokra alapozott oktatási-ipart szeretnék fenntartani és azok között, akik az ebből adódó bevándorlási problémákat akarják megoldani.

http://www.theaustralian.news.com.au/st … 32,00.html

Standard