Még mindig főzés – most már magyarul

A vendéglátósok szaklapjában megjelent cikk egy nagyon fontos változás lehetőségére hívja fel a figyelmünket. Megnyugtatja az ausztrál munkáltatókat, hogy az Ausztráliában szakácsnak tanuló külföldi diákok számára megmarad a lehetőség az állandó lakosi vízum megszerzésére. A szakmunkás-képzést (Certificate III) kapott diákok jelentkezhetnek a Végzős (Graduate) vízumra, amivel dolgozhatnak is. {Ez a jelenlegi helyzetet írja le}.

A továbbiakban talán már változásról beszél a cikkíró: \”Úgy értettük, hogy azok, akik állandó lakosi státuszhoz szeretnének jutni, azoknak lesz erre lehetőségük, ha van munkáltatói szponzorálás.\”

A fentebbi mondatból nem világos, hogy ezzel valami szabály-változást kívánnak előjelezni, vagy megint csak a jelenlegi helyzetet írják le, hiszen munkáltatói szponzorálás most is lehetséges, bár nem gyakori.

Egy jól informált kollégám szerint az Ausztráliában szakmát tanult diákok számára az állandó lakosi vízum megszerzése csak állami vagy munkáltatói szponzorálással lesz majd lehetséges.

Mindkét változat nagyon nehéz és bizonytalan. Csak a legkiválóbb szakiskolákban tanuló diákok számíthatnak rá, azok sem biztosan.

Az említett kollégám korábban is jó előjelezéseket adott a változásokról.

Standard