Vannak, akiknek olcsón és gyorsan sikerűl

28 afgáni és iráni menedéket kérőnek a Rudd-kormány hivatalnokai megadták a politikai menedéket és az ezzel járó állandó lakosi vízumot. Az új lakosok hamarosan átrepülhetnek a Karácsony-szigetekről Dél-Ausztráliába.

http://www.theaustralian.news.com.au/st … 01,00.html

Az újságcikk nem említi, de a körülményekből elég jól látszik, hogy a kormány emberei nem alkalmazták a \”7 nap egy biztonságos országban\” elvet. A korábbi liberális kormány idején a menedéket kérőket gyakran utasították vissza azzal az indokkal, hogy Ausztrália felé tartva több mint 7 napot töltöttek egy-egy biztonságos országban, tehát lett volna módjuk arra, hogy ott kérjenek menedéket.

Néhány hete a kormány még volt guantánamói foglyokat is be akart fogadni, csak a közvélemény nyomására lépett vissza.

Minden korábbi tapasztalat azt mutatja, hogy a sikeresen menedéket kérők közlik a jó hírt az otthon maradottakkal és erre még többen jönnek lyukas hajókon. Ha nagyságrendeket ugrik az érkezők száma, akkor már tenni kell valamit. Legutoljára a 2001-es Tampa-krízis után a liberális Howard-kormány lépett az ügyben és megszigorította a menedéket-kérők elbírálását. A politika sikeres volt, többek között a britek is utánozni akarták-akarják. Ez volt az úgynevezett \”Csendes-óceáni megoldás\”, amit 2007-ben, a munkapárti kormány eltörölt. Lásd:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pacific_solution
http://en.wikipedia.org/wiki/MV_Tampa

Standard