Ausztrália befogadja Guantanamo foglyait

2008. december 27. 09:21
FigyelőNet, MTI

Az ausztrál kormány az Egyesült Államok kérésére befogadhat a guantánamói börtönből szabadult foglyokat, de kizárólag esetenkénti szigorú elbírálás alapján – írta egy ausztrál lap a kormányfő egyik szóvivőjére hivatkozva.
\”Ausztráliát több más országhoz hasonlóan megkeresték, hogy tanulmányozza Guantánamón őrzött foglyoknak a területén való esetleges befogadását\” – mondta Kevin Rudd kormányfő egyik szóvivője a The Weekend című ausztrál újságnak.

\”Minden Ausztráliába történő befogadásról esetenként döntenek majd\” – tette hozzá a név nélkül nyilatkozó szóvivő, hangsúlyozva, hogy mindenkinek eleget kell tenni a szigorú törvényi feltételeknek és át kell esnie a normális befogadási eljáráson.

Az \”ellenséges harcosoknak\” minősített, az amerikai erők által 2001 óta a világ különböző részein \”a terrorizmus elleni háború keretében\” őrizetbe vett foglyok egy részét az amerikai hatóságok már nem tekintik veszélyforrásnak és külföldön telepedhetnének le. Egyesek visszatérhetnének származási országukba. Másokat viszont hazájukban újabb letartóztatások, kínzás vagy sokéves börtön fenyegetne.

Ausztrál tálib

Európa óvatosan reagált a guantánamói foglyok befogadásának ötletére, egyes országok elvileg hozzájárultak, míg mások az Európai Unió állásfoglalását kérték a kérdésben, megint mások viszont határozottan elutasították az elgondolást.
Két egykori guantánamói ausztrál fogoly már visszatért Ausztráliába.

Az \”ausztrál tálibként\” is ismert David Hicks öt évet töltött a Guantánamón, őt terrorizmus anyagi támogatásában találták bűnösnek, és a büntetése utolsó kilenc hónapját ausztrál börtönben töltötte le. 2007 végén szabadult. Egy másik ausztrált, Mamdouh Habibot 2005-ben engedték el Guantánamóról vádemelés nélkül.

Standard