Kivándorlási hír az ATV-ből

2008. 04. 29.
Kritikus méreteket öltött az agyelszívás

A külföldön dolgozó magyar diplomások negyede nem akar visszatérni – mondta egy friss kutatásra hivatkozva az ATV Reggeli Jam című műsorában Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Tudományos Akadémia elnöki főtanácsadója.

A 350, külföldön élő és dolgozó magyar diplomás megkérdezésén alapuló kutatásból kiderül: az elvándorlás első számú oka a magasabb fizetés, második helyen a jobb karrierlehetőség áll, míg a harmadik legfőbb ok a hazai társadalmi klíma – a belpolitikai helyzet, a szakmai megbecsültség, a munkahely hangulat – negatív megítélése.

A felmérésből az is világossá vált, hogy a magyar diplomások az idegen környezetben is hasonlóan érzik magukat, mint itthon, vagyis a kinti körülmények annyival jobbak, hogy felülírják a honvágyat, a korábban megszokott hazai környezet adta \”itthon vagyunk életérzést\”

A visszatéréssel kapcsolatban kiderült: a diplomások 40 százalékuk biztosan hazaköltözne, de nagy részük csak 10 év múlva. {Ilyen nincs. Aki tíz évet élt egy társadalomban és beilleszkedett oda, az már csak különleges esetekben vállalja a visszailleszkedés nehézségeit. – Bertók Z. megjegyzése} A teljes minta 25 százalékuk ugyanakkor biztosan nem térne vissza, a fennmaradó 35 százalék pedig bizonytalan e tekintetben.
Az MTA kutatásának gyorsjelentését májusban publikálják.

http://atv.hu/videotar/kritikus_meretek … zivas.html

Standard