Szeptemberi változások

Megint az angolról

A szeptemberi változások közül a legfontosabb, mindenkit érintő kérdés az angoltudás mérése.

A 15 pontot érő küszöbérték emelkedik, de nem mindenkinek: szakmunkásoknak továbbra is elég lesz az IELTS 5-ös osztályzat, csak a többinek kell majd a IELTS 6-os osztályzat vagy egy angol nyelvű ország útlevele, a regionális vízumokra pályázóknál az IELTS 5,5-es átlag és a nyelvoktatás költségeinek előre fizetése.

25 pontot ér a kiemelkedően jó nyelvtudás, vagyis az IELTS 7-es osztályzat.

A kísérő házastársnak továbbra is elég lesz a funkcionális szint, vagyis a 4,5-ös átlag és bukás esetén ezt meg lehet váltani a nyelvoktatás költségének előre fizetésével. A főpályázó viszont nem válthatja meg az angoltudást!

További fontos változás, hogy nem lesz többé lehetőség az egyéni elbírálásra. Merev lesz a rendszer, mert ez jó a hivatalnak. Jelenleg elfogadják funkcionális szintnek azt, hogy két évet angol nyelvű országban dolgoztál vagy angol nyelven szereztél egy két éves végzettséget. Ez a lehetőség teljesen megszűnik. Vagy vizsga, vagy angol nyelvű ország útlevele. Nem lesz többé egyéni elbírálás.

Az elején kell az angol

A régi rendszerben az angoltudás igazolás csak a döntés idejére kellett. Az új rendszerben a pályázat benyújtásakor kell.
Annyi könnyebbség lesz, hogy két éves nyelvvizsgát is elfogadnak érvényesnek.
Az Ausztráliában tanuló diákok számára létesített új 485-ös alosztályra jelentkezőknek a pályázat benyújtásakor elég lesz a nyelvvizsgára jelentkezést felmutatni.

Eltörlik a kezességet

Az ausztrál rokon továbbra is szponzorálhat, de kezességet nem kell többé vállalnia és biztosítékot sem kell letétbe helyeznie.
2008. január 1-től azoktól a jelentkezőktől sem kérik többé a kezességet, akik még a szeptember 1. előtti rendszerben adták be a pályázatot és a régi szabályok szerint szükség lett volna kezesre.
A családi vízumoknál megmarad a kezesség intézménye. Ez bizonyos esetekben kötelező, más esetekben pedig a helyzettől függ, hogy kérik-e.

476-os (elismert végzős)

Ez az új vízum csak bizonyos pályákon, bizonyos egyetemek bizonyos fakultásain végzettek számára lesz majd nyitva. A metallurgia és a bányamérnökség valószínűleg a kijelölt szakok közé tartozik majd, mert ezekből nagy hiány van. A bevándorlási államtitkár szerint többek között India és Malajzia egyetemei jönnek számításba.
(Biztosan ott tudják legjobban, hogy milyen a svéd acél.)

Ausztráliában végzett diákok

A jelenlegi rendszerben a végzett diákok a tanulmányaik befejezését követő 6 hónapban jelentkezhetnek olyan vízumokra, amelyeket kifejezetten az itt végzettek számára létesítettek. Ez a korlát megszűnik. A tanulmányaik befejezése után bármikor jelentkezhetnek majd.

Néhány egyszerűsítés

A jelenlegi szabályzat 4 különböző módon határozza meg a friss szakmai gyakorlatot (recent work experience). Az új csak egy definíciót használ majd a 4 helyett.
A távoli vagy kijelölt területek listájából jelenleg 4 különböző van és ez így is marad. Vízumkategóriája válogatja, hogy mikor melyiket kell alkalmazni.

Bozótvízumról állandóra lakosira

Bozótvízumról (SIR visa, jelenleg 495-ös alosztály, szept. 1-től 487-es alosztály) állandó lakosi vízumra pályázáshoz nem lesz szükség állami szponzorálásra. Elég lesz a bozótvízum előírt korlátait betartani és ez már elég lesz a további pályázáshoz.

Jelenleg a bozótvízumról állandóra pályázóknak legalább két évet a szponzoráló állam kijelölt megyéjében kell élniük és ebből legalább egy évet dolgozniuk is kell. Egy kivétel lesz szeptember 1-től: a munkaadói kijelöléses vízum (Employer Nomination, 856-os alosztály).

További hírek csak július végén várhatók, mert az új Bevándorlási Szabályzat akkor lesz készen. Nagyon sok apró részlet még nem világos.

Report this post
Standard