Diákvízum változások július 1-től

Megszűnik a 8202-es korlátozás.

Ez a korlátozás azt írja elő, hogy a diák köteles beiratkozva maradni és köteles a tanórák 80%-án jelen lenni. A szakmai képzést nyújtó iskolák (VET) ezek után teljesen abbahagyhatják majd a létszámellenőrzést, úgy mint az egyetemek. Ha a diák nem teljesíti az iskola tanulmányi követelményeit, akkor a cég bejelentheti a Bevándorlási Hivatalnak és a hivatal köteles lesz a diákvízumot visszavonni.

Röviden: eddig elég volt bejárni, ezek után tanulni is kell majd.

Megszűnik a 8206-os korlátozás.

Ez a korlátozás nem engedi meg a diáknak, hogy az első 12 hónap alatt iskola-céget váltson. Az új szabályzás megengedi majd, hogy a diák az első hat hónap után váltson. Ha a diáknak kifogása van az iskola ellen és szeretne korábban váltani, akkor ez az ügy nem tartozik többé a Bevándorlási Hivatalra. Az átiratkozáskor az oktatási minisztérium számítógépes adatbázisa (PRISM) figyelmezteti majd a fogadó iskolát, hogy a diák még nem töltötte le az első hat hónapját az eredeti iskolájánál és csak akkor válthat, ha van elbocsátó levele.
Ha az iskolája nem akarja elengedni, akkor vitatkozhat vele, akár bíróságra is viheti a dolgot. Az ügy nem tartozik többé a Bevándorlási Törvény hatálya alá. A bírósági eljárást a szolgáltatásokat és a kereskedelmet szabályozó általánosabb törvények rendelkezései szerint lehet majd lefolytatni.

Vízum-visszavonás

Új megfogalmazású \”Sec 20, Sec 137J és Sec 116 figyelmeztetés\” lép érvénybe. Ezek a felszólító levelek a diákvízum visszavonásával fenyegetik meg a diákot. Az új levelek kizárnak majd egy ellentmondást a rendszerből. A jelenlegi helyzet az, hogy az a diák, aki válaszol a felszólításra és bemegy magyarázkodni a Bevándorlási Hivatalba, annak menthetetlenül és automatikusan visszavonják a vízumát, aki nem válaszol, az pedig egy olyan visszavonást kap, ami nem ilyen kategorikus és marad valamennyi esély arra, hogy a diák visszaszerezze a vízumot.
Az új felszólító levelek megfordítják ezt a szituációt. Az kaphat majd méltányos elbírálást, aki bemegy magyarázkodni.

(Ügyvéd nélkül magyarázkodni menni roppant veszélyes. A diákok olyan dolgokra szoktak hivatkozni, ami nem segíti, hanem súlyosbítja a helyzetüket.)

Standard