Új állampolgársági törvény

Érvénybe lépés
Az új törvény 2007. július 1-én lép életbe. Aki addig megkapja az állandó lakosi státuszt, arra még nem vonatkozik.

Megnőtt a várakozási idő
A legfontosabb változás az, hogy az eddigi 2 év helyett 4 évet kell állandó lakosként Ausztráliában élni az állampolgársághoz.
Az előírt négy évből akár 12 hónapot is külföldön tartózkodhatsz, az állampolgárságra jelentkezés évéből pedig akár hármat is.

Az ideiglenes lakosok számára előnyös a változás
A régi törvény csak az állandó lakosként Ausztráliában töltött időt vette figyelembe, az új az ideiglenes lakosi időt is. Az előírt négy évből 3 lehet ideiglenes lakosi és elég hozzá egy év állandó lakosi év. Ez azt jelenti, hogy akik házastársi vízummal jöttek Ausztráliába, azok ugyanannyit várnak az állampolgárságra, mint a régi törvény idején. A házastársi vízumok egy két éves ideiglenes lakosi résszel kezdődnek. Ezt a régi állampolgársági törvény nem számította be, az új törvény viszont igen.

A régi törvény szerint:
akárhány év ideiglenes lakosi + 2 év állandó lakosi = állampolgárság
Az új törvény szerint:
2 év ideiglenes lakosi + 2 év állandó lakosi = állampolgárság

Jól járnak azok, akik ideiglenes lakosi munkavállalói vízummal (pl. 457-es) élnek Ausztráliában. Ez a vízum általában négy éves itt tartózkodást engedélyez, amit a régi állampolgársági törvény egyáltalán nem számított be a várakozási időbe, az új viszont igen. Nekik most így alakul a várakozási idő:

A régi törvény szerint:
4 év ideiglenes lakosi + 2 év állandó lakosi = állampolgárság
Az új törvény szerint:
3 év ideiglenes lakosi + 1 év állandó lakosi = állampolgárság

Állandó lakos vagy állampolgár?
Nagyon kicsi a különbség az állandó lakosi státusz és az állampolgárság között. Az állandó lakosoknak ugyanazok a jogaik, csak még nem szavazhatnak és nem hívják be őket esküdtnek a bíróságra. Ez utóbbi egy komoly érv lehet a mellett, hogy valaki ne is vegye fel az állampolgárságot.

A változtatás oka:
Miért változtattak a törvényen? A kormány álláspontja az, hogy időre van szükség ahhoz, hogy az új lakosok megismerjék az ausztrál életmódot és értékeljék azt az elkötelezettséget, amit az ausztrál állampolgárág felvétele jelent.

A valós ok: Az elmúlt évtizedekben sok bevándorló jött Libanonból Ausztráliába. Nem voltak képesek arra, hogy megszokják az életet egy szabad országban, de valahogy kihúzták azt az két évet, ami az ausztrál állampolgársághoz kellett, aztán visszaköltöztek Libanonba.
A 2006-os izraeli-hezbolha háború idején több mint 20 ezren visszamenekültek Ausztráliába. Könnyen megtehették, volt ausztrál útlevelük.
Az ausztrál közvélemény jobboldali. Izrael pártján áll az izraeli-arab konfliktusban és nem örül annak, hogy hirtelen megjelenik a színen néhány tízezer lelkes hezbolha-támogató. Az ilyen sikertelen bevándorlók, akik nem képesek elfogadni Ausztráliát, ezek után vagy kihúzzák négy évig állandó lakosként, vagy lemondanak az egészről mindörökre és idejében visszamennek a hazájukba.

Ausztráliában született gyerekek

Számukra nincs változás. Az Ausztráliában született gyerekek a kedvezőbb helyzetben lévő szülő státuszát öröklik. Például egy diákvízumon itt tartózkodó fiatal pár gyereke is diák lesz (kisdiák?).
Ha legalább egy szülő ausztrál állandó lakos vagy ausztrál állampolgár, akkor a gyerek állampolgárnak születik.

Ausztrálok külföldön született gyermeke

Azok a külföldön születettek, akiknek legalább egy szülőjük ausztrál állampolgár volt a születés idején, jogosultak az ausztrál állampolgárságra, de nem öröklik azt automatikusan. Be kell jelenteni a születést és a leszármazást valamelyik ausztrál külképviseleten. A régi törvény határidőhöz kötötte a bejelentés, az új viszont nem.

Standard